Rešiti pitanje blanko ostavki

BEOGRAD, 21. aprila 2011. (Beta) - Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je u četvrtak da se vladajuća koalicija u Skupštini Srbije u ovom trenutku odlučila da izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika reši pitanje blanko ostavki i dodele mandata poslanicima, jer nije postojala opšta saglasnost o promeni izbornog sistema.

Na tročasovnom javnom slušanju u parlamentu o radnoj verziji izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, Kolundžija je kazala da su se i vladajuća koalicija i opozicija složili da u predizbornoj godini ne treba menjati izborni sistem. Zato se vladajuća koalicija odlučila da promeni Zakon o izboru narodnih poslanika kako bi se otklonile primedbe na koje je ukazala Evropska unija, kazala je ona.

Povodom primedbi većine opozicionih stranaka, Kolundžija je kazala da se predloženim rešenjima kojima se ukida praksa blanko ostavki i predvidja da se mandati dodeljuju prema redosledu kandidata na izbornim listama, ne krši Ustav Srbije.

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović kazao je da su predložena rešenja dobra i da izmenema Zakona o izboru narodnih poslanika treba ukinuti blanko ostavke dok se ne steknu uslovi za promenu Ustava Srbije, odnosno člana 102 koji predviđa da je poslanik slobodan da svoj mandat poveri stranci sa čije je liste izabran.

Njegov kolega Zoran Stojiljković predložio je da se odmah uđe u celovitu izmenu izbornog zakonodavstva jer je, naveo je, postojeći izborni sistem loš i neodrživ.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.