Obustavljeno izdržavanje kazne za Veselina Vukotića

BEOGRAD, 21. aprila 2011. (Beta) - Vanraspravno veće Višeg suda u Novom Sadu odlučilo je da obustavi izdržavanje zatvorske kazne Veselinu Vukotiću koji je u Crnoj Gori u odsustvu osuđen na 20 godine zatvora, kazala je u četvrtak za agenciju Beta portparolka Višeg suda Svetlana Tomić Jokić.

Pre ove odluke, Vukotić je trebalo da se vrati na izdržavanje kazne u novosadskom Okružnom zatvoru 24. aprila. On je bio privremeno pušten zbog zdravstvenih tegoba.

Svetlana Tomić Jokić je kazala da je Vanraspravno veće odluku o obustavi izdržavanja kazne usvojilo nakon što je Viši sud odlučio da se ponovi postupak protiv Vukotića. Takođe, usvojena je odluka da se Vukotić brani sa slobode do ponavljanja postupka čime je odbijen zahteb Tužilaštva da ostane u pritvoru.

Svetlana Tomić Jokić je navela da je tužilaštvo najavilo žalbu na odluku Vanraspravnog veća, a konačnu odluku treba da donese Apelacioni sud u Novom Sadu. Vukotić je na 20 godina zatvora osuđen u Crnoj Gori zbog ubistva Duška Boškovića u Prčnju 1997. godine.

Prema pisanju pojedinih beogradskih medija, Vukotić je devedesetih godina bio saradnik srpske tajne policije, za koju je u Evropi izvršavao zadatke "od najvišeg državnog interesa".

Pogledajte još