Godišnji deficit Srbije dve milijarde evra

BEOGRAD, 21. aprila 2011. (Beta) - Godišnji manjak države Srbije iznosi dve milijarde evra, a u 2011. godini će zbirni fiskalni deficit i dospela glavnica duga, bez trezorskih zapisa, iznositi osam odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je u četvrtak ekonomista Goran Nikolić.

On je na konferenciji za novinare, gde je kao urednik predstavio novu publikaciju Ekonomist medija grupe "EMG intelidžens junit", kazao da je zbog toga dobro što je sa Svetskom bankom dogovoren kreditni aranžman od 800 miliona dolara, koji će se realizovati naredne četiri godine.

"To je dobra opcija, jer su kamate SB tri puta niže od kamata komercijalnih banaka", rekao je on i dodao da ako država već pravi dugove koje mora da otplaćuje, bitno da zajam uzme po najpovoljnijim uslovima.

On smatra da problem sa fiskalnim deficitom u Srbiji ne bi bio rešen ni boljom naplatom poreza, efikasnijim javnim nabavkama i smanjenom korupcijom, "jer smo zemlja koja ima nizak BDP, odnosno mnogo više trošimo nego što proizvodimo".

Urednik časopisa "Bankar" Milan Ćulibrk je ocenio da sporazum sa SB o kreditu, "samo pokazuje razmere problema u javnom sektoru Srbije". "Činjenica da je SB pristala da polovinu sredstava odobri za budžet govori o tome", rekao je on podsetivši da ni trogodišnji državni zapisi nisu imali veliku realizaciju, što po njegovom mišljenju znači da "investitori nemaju poverenje u državu na duži rok".

Pogledajte još