Hitno − zakon o zanatstvu

Sektor učestvuje u ukupnoj zaposlenosti sa 66 odsto, u bruto društvenom proizvodu 55 odsto, a u izvozu 60 odsto.

Penzijsko-invalidski fond samostalnih delatnosti, koji je upravo spojen sa druga dva PIO fonda, treba da što hitnije ponovo postane samostalan, zbog čega je neophodna izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) u roku od 30 dana, zaključeno je juče na Saboru preduzetnika Srbije, na kome je obeležena i preduzetnička slava - Sveta tri jerarha. Na skupu održanom u Domu sindikata u Beogradu, na koji nije došao nijedan od pozvanih ministara u Vladi Srbije, preduzetnici su upozorili da vlada ne sme više da ih ignoriše, jer je preduzetništvo, zajedno s malim i srednjim preduzećima (MSP), najvitalniji deo srpske privrede. Ovaj sektor učestvuje u ukupnoj zaposlenosti sa 66 odsto, u bruto društvenom proizvodu 55 odsto, a u izvozu 60 odsto. 

U Srbiji ima 100.000 malih i srednjih preduzeća i 200.000 preduzetnika, rekao je sekretar za MSP u PKS Dejan Trifunović, u prvoj od tri panel-diskusije na saboru posvećenom aktuelnoj problematici sektora. Trifunović je najavio osnivanje Foruma za mala i srednja preduzeća, 20. februara u PKS-u, u kome će 50 vlasnika preduzeća i preduzetnika biti partneri i sagovornici državnim organima, bankama, trgovinskim lancima i drugima od kojih zavisi bolje poslovanje celog sektora. Pored štete koju je preduzetnicima donelo utapanje njihovog zdravog fonda PIO u bunar bez dna, državni PIO fond svih zaposlenih, čija je sudbina zbog neophodnih dotacija iz budžeta neizvesna, na Saboru preduzetnika upozoreno je i na štete koje donosi siva ekonomija. Njoj se, i pored svih zaklinjanja, nije definitivno stalo na rep, pa se procenjuje da poreze ne plaća više od 30 odsto srpske privrede. To čini regularne preduzetnike nekonkurentnim i zatvara radnje. 

Potpredsednik PKS-a Stojan Jevtić upozorio je da otežano poslovanje smanjuje broj preduzetnika, pa je tako krajem 2005. godine u Srbiji bilo 243.000 preduzetnika, a početkom februara 2008. godine njihov broj se smanjio na 207.946. Ubica preduzetništva je siva ekonomija, ocenio je Jevtić i založio se za donošenje zakona protiv ove pojave. Inovatorima i preduzetnicima potrebna je praktična pomoć, a edukacija u ovom sektoru mora da dođe na čelo prioriteta, rekao je Javtić i dodao da "nema vremena za oklevanje i političko tumaranje". Predsednik Zajednice preduzetnika PKS Slavko Novaković upozorio je da još nema zakona o zanatstvu i preduzetništvu, bez kojih nema ni ovlašćenja za davanje majstorskih pisama i drugih važnih radnji za jačanje preduzetništva. - Sami najbolje možemo i da napišemo i da sprovodimo ove propise - smatra Novaković.

("Pregled")

Pogledajte još