Partizan peti put uzastopno osvojio Jadransku ligu

LJUBLJANA, 21. aprila 2011. (Beta) - Košarkaši Partizana osvojili su peti put uzastopno Jadransku ligu, pošto su u četvrtak u Ljubljani pobedili domaću Olimpiju sa 77:74 (26:23, 17:16, 22:19, 12:16).

Partizan je do pobede predvodio Kurtis Džerels sa 20 poena, Džejms Gist postigao je 12, Dušan Kecman 11, a Nejtan Džavai dodao je 10.

U ekipi Olimpije najefikasniji je bio Vlado Ilievski sa 15 poena, 12 je dodao Goran Jagodnik, a poen manje Sašo Ožbolt.

Pre početka utakmice košarkašu Zagreba Luki Zoriću dodeljena je nagrada za najkorisnijeg igrača (MVP) regularnog dela takmičenja.

Utakmicu u dvorani Stožice pratilo je oko 10.000 gledalaca, a košarkaši Partizana imali su podršku navijača iz Srbije, Slovenije, Austrije, Švajcarske. Kao i u polufinalnim duelima, utakmicu su gledali bivši trener crno-belih Duško Vujošević, bivši reprezentativac Zoran Savić, kao i mnogobrojni NBA skauti.

Olimpija je na početku povela sa 5:2, ali je Gist "trojkom" izjednačio. Amerikanac je držao u igri Partizan, ali je Olimpija šutevima sa distance uspela da povede sa 15:11.

Partizan je dobro šutirao za tri poena, a serijom od 7:0 (Dragan Milosavljević, Džerels, Gist) crno-beli su preokrenuli na 18:15. Obe ekipe su u završnici bile precizne u šutu za tri poena, ali je Partizan sačuvao prednost pred početak druge četvrtine za 26:23.

Veseli je sjajnim "zakucavanjem" "otvorio" drugu četvrtinu. Partizan je u uvodnim minutima delovao sigurno, a Džerels je u 14. minutu doneo crno-belima sedam poena prednosti - 32:25. Ilievski nije dozvolio da se protivnik "odlepi" pa je novom "trojkom" smanjio na dva razlike (32:30).

Katić je u tim trenucima čuvao prednost Partizana, ali je Olimpija preko Kenija Greogorija i "trojkom" Damira Markote uspela u 19. minutu da izjednači na 39:39. Nakon toga Džerels je atraktivnim "zakucavanjem" doneo novu prednost srpskom timu, da bi Gist u završnici obezbedio četiri poena prednosti pred drugo poluvreme - 43:39.

Obe ekipe su u prvom poluvremenu imale dobar procenat šuta za tri poena - Partizan 63 odsto (5/8), a Olimpija 58 odsto (7/12).

Trener Olimpije Jurij Zdovc je zbog prigovora na kraju prvog poluvremena dobio tehničku grešku, što je Partizan iskoristio i poveo sa 45:39, poenima Kecmana sa penala i Veselija. Do prednosti od devet poena crno-beli su došli u 22. minutu zahvaljujući Katiću.

Nakon toga obe ekipe su igrale nervozno, bilo je mnogo koškanja na terenu. Olimpija se u tim trenucima bolje snašla i uspela da smanji na tri razlike (45:48). Gist i Lučić su vratili prednost, da bi Udrih "trojkom" uspeo da smanji na 56:54.

Partizan je preko Lučića i Džerelsa uspeo da vrati osetniju prednost, da bi Amerikanac u poslednjim trenucima treće četvrtine pogodio "trojku" za 65:58.

Olimpija je agresivno počela poslednju deonicu, uspela da dođe od 62:65, ali je Kecman vratio prednost (71:62). Oba tima su zatim mnogo grešila, tri minuta nisu postigla koš, a dva i po minuta pre kraja tu seriju prekinuo je Džavai sa penala sa 72:66.

Utakmica je zatim ušla u penal završnicu, precizni su bili Ožbolt i Udrih, a sa druge strane Džerels. Udrih je smanjio na 74:72, Kecman je u narednom napadu promašio za dva poena, ali je Gist uhvatio loptu, dodao do Džerelsa, koji je 10 sekundi pre kraja utakmice pogodio oba bacanja za 76:72.

Ilievski je nakon toga pogodio "dvojku", a Džerels je na kraju pogodio jedno bacanje i postavio konačan rezultat.

Pogledajte još