Tadić: Nema mesta ni likovanju ni revanšizmu

BEOGRAD, 21. aprila 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je povodom haških presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču da je neprimeren i nedopustiv bilo kakav revanšizam kojim bi mogla biti ugrožena bezbednost Srba u Hrvatskoj i ocenio da je suočavanje s prošlošću "neminovnost" za sve narode bivše Jugoslavije.

"Nema mesta ničijem likovanju. Neprimeren je i nedopustiv, takođe, bilo kakav revanšizam kojim bi mogla biti ugrožena bezbednost Srba u Hrvatskoj. Iskreno se nadam da do toga neće doći", rekao je Tadić u intervjuu za sutrašnje izdanje Blica.

On je kazao da suočavanje sa prošlošću mora biti "trenutak kada svi počnemo da se ogledamo u tuđoj muci" i da svi zajedno moramo ući "u zajednicu evropskog mira, u najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva - u Evropsku uniju".

"Za mir se moramo izboriti. Suočavanje sa prošlošću je za sve narode bivše Jugoslavije, kao i za novonastale zemlje, bolna neminovnost. Neminovnost su i sudski procesi koji krivce osudjuju određujući počiniocima teških zločina adekvatne kazne", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je u Srbiji odavno prihvaćen taj princip, podsećajući da je Srbija izručila Haškom tribunalu 44 optužena, a da za preostalom dvojicom, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, intenzivno traga. "Istog trenutka kada ih budemo locirali i uhapsili, oni će se naći u Tribunalu", dodao je Tadić.

"Ipak smo kao društvo, polako ali sigurno, prolazili kroz sopstvenu katarzu. Prihvatili smo da je istina jedini lek za sve što se dešavalo i da je kažnjavanje krivaca onaj minimum koji dugujemo žrtvama i njihovim porodicama, ali i našoj zajedničkoj budućnosti", rekao je Tadić.

Prihvatanje hapšenja osumnjičenih za ratne zločine je, pre svega, kako je rekao, moralna obaveza, a tek onda obaveza koju definišu zakoni.

"Ubeđen sam da kroz istu takvu katarzu, kroz suočavanje sa istinom mora proći svaki učesnik u sukobu iz vremena raspada Jugoslavije", naveo je Tadić.

Pogledajte još