Preminuo bivši predsednik "Sonija"

TOKIO, 23. aprila 2011. (Beta-AP) - Bivši predsednik Sonija (Sony) Norio Ohga, zalužan za proširenje aktivnosti te komanija na softver i industriju zabave, kao i za razvoj kompakt diska, preminuo je u subotu u 81. godini.

Neke od odluka Sonija, na čijem je čelu Ohga bio od 1982. do 1995. godine, poput kupovine holivudskog filmskog studija Kolumbija pikčrs (Columbia Pictures) za 3,4 milijarde dolara, kritikovani su kao nesmotreni i skupi.

Ohga, bivši operski pevač i pasionirani ljubitelj muzike, inisitrao je da kompakt disk ima 12 centimetara u prečniku što je potrebno za 75 minuta muzike, kako bi na njega moglo da stane cela Betovenova Deveta simfonija.

Usredsređivanje na muziku, film i video igre posle proizvodnje elektronike, pomogli su Soniju da postigne sadašnji uspeh, navodi agencija AP.

Ohga je od početka uvideo potencijal izvrsnog zvuka kompakt diska. U vreme kada je predvidjao da će CD-ovi vremenom zameniti vinilne ploče, mnogi su u to sumanjali. Soni je prodao prvi CD 1982. a za pet godina su u Japanu takvi nošači zvuka nadmašili ploče po prodaji.

On je od 1999. bio i predsednik tokijskog filharmonijskog orkestra kojim je dirigovao nekoliko puta godišnje.

Pogledajte još