Zaštita mozga od multipleksa?

Multipleks skleroza pogađa više od dva i po miliona ljudi širom sveta.Većina lekova može da olakša fizičke simptome multipleks skleroze, ali do sada nijedan ne može da zaustavi degeneraciju mozga koju ona uzrokuje.Sada postoji nada.

Naučnici na univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu otkrili su jednu vrstu hormona estrogena, koja bi mogla da unapredi buduće tretmane za tu bolest.

Istraživači su sproveli studiju na miševima. Oni su ustanovili da vrsta estrogena koju su testirali može direktno da predupredi oštećenje mozga od multipleks skleroze, nešto što nijedan tretman do sada nije mogao da učini.

Doktor Ronda Voskul je jedan od autora studije. Ona kaže da njihovi rezultati imaju potencijal da popune veoma važan prostor u tretmanu protiv multipleks skleroze.

Kod osoba s tom bolešću imunološki sistem se ponaša nenormalno, napadajući mozak i kičmenu moždinu. To ometa sposobnost mozga da šalje poruke telu i rezultira simptomima od poremećaja vida do drhtavice, a u težim slučajevima, gubitka kontrole svih mišića.

Multipleks skleroza pogađa neke ljude tako što imaju povremene napade. Trenutni tretmani smanjuju te napade, ali ne štite mozak ukoliko se oni pojave.

Nova specijalna vrsta estrogena mogla bi to da promeni. Hormon je, takođe, obećavajući zato što ne uzrokuje rak. Zabrinutosti zbog raka ograničile su upotrebu drugih estrogena u tretiranju bolesti.

"Koristili smo posebni estrogen koji vezuje određeni receptor kako ne bi uzrokovao rak dojke. To bi značilo da bi veoma visoke doze mogle da se daju, a da ne bude uticaja na grudi. Čitava ideja je kapitalizovati dobrobiti estrogena i minimalizovati bilo kakve sporedne efekte", kaže dr Voskul.

A ti dobri efekti možda nisu ograničeni samo na multipleks sklerozu. Istraživači već razmatraju tu vrstu estrogena kao oružje protiv degenaracije mozga izazvane ostalim bolestima, uključujući Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Sve je, međutim, još u eksperimentalnoj fazi i preko noći se čuda ne mogu očekivati.

Pogledajte još