Rast cena hrane suzbiti povećanjem proizvodnje

BEOGRAD, 24. aprila 2011. (Beta) - Rast cena hrane u Srbiji mogao bi se ublažiti povećanjem poljoprivredne proizvodnje, što bi država trebalo da pomogne i povećanjem svote novca za agrar sa sadašnjih 2,6 na 10 procenata ukupnog budžeta, ocenili su agroekonomisti.

Saradnik u Centru za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković rekao je novinarima da je hrana i dalje dominantna komponenta u inflaciji, podsetivši da je rast cena osnovnih životnih namirnica u Srbiji u prva tri meseca ove godine bio 3,2 odsto, dok je stopa pada poljoprivredne proizvodnje 2010. godine iznosila 1,5 procenata.

I direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović smatra da bi već ove godine, rebalansom budžeta, agrar trebalo da dobije više sredstava, pre svega za podršku stočarstvu i proizvodnji i preradi voća.

Cvijanović takođe smatra da rast cena hrane nije samo rezultat domaće poljoprivredne proizvodnje, već šireg poremećaja na svetskom tržištu, usled porasta potražnje, ali i klimatskih promena.

Direktor "Žita Srbije" Vukosav Saković je kazao da domaće tržište ne može izbeći zbivanja u svetu, ali Srbija može ublažiti poskupljenja povećanjem poljoprivredne proizvodnje.

Pogledajte još