Uskrs proslavljen širom Srbije

BEOGRAD, 24. aprila 2011. (Beta) - Vernici širom Srbije slave u nedelju najveći hrišćanski praznik Uskrs, a u crkvama i hramovima služene su liturgije.

Vaskršnje jutrenje u Sabornoj crkvi u Beogradu je služio patrijarh Irinej, a prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova i vere, Ivica Dačić i Srđan Srećković, kao i predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić koji je u nedelju napustio bolnicu u kojoj je bio zbog štrajka glađu i žeđu.

Uskrs je ove godine istog dana po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru, tako da ga istovremeno slave i pravoslavci, i katolici, i protestanti.

Svečanu uskršnju misu u 10 časova u Župi Krista kralja u Beogradu služio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar koji je prošle noći predvodio Uskršnje bdenje kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Uskrs je obeležen i na severu Kosova. Stanovnici Kosovske Mitrovice, kao i prethodnih godina posetili su crkvu Svetog Save u južnom delu grada, odakle su 1999. godine proterani sveštenici, a crkva i njihovi domovi su zapaljeni 2004. godine.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.