Preminuo hinduistički duhovni vođa Sai Baba

BEOGRAD, 24. aprila - Duhovni vođa hinduizma Sathya Sai Baba, preminuo je u 86 godini života u Indiji. Sai baba je u Indiji tretiran kao božanstvo. U hramu blizu bolnice u kojoj je preminuo biće izloženo njegovo telo sve do utorka. Sahrana će biti održana u njegovom rodnpom selu Puttapatri, a očekuje se više stotina hiljada vernika.

Sai Baba je proteklih dvadeset dana bio priključen na aparate za disanje i dijalizu a lekari su se borili sa višestrukim zakazivanjem unutrašnjih organa, naveo je direktor bolnice Sri Sathya Sai, dr. A.N. Safaya, prenose elektronski mediji. 

Sai Baba je rođen 23. novembra 1926. godine kao Sathyanarayana Raju. Bio je jedan od najuticajnijih religijska figura hinduizma i učitelj. Za sebe je govorio da je reinkarnacija sveca Sai Babe od Shirdija koji je preminuo 1918. godine, a često je detaljno opisao njegov život. Procjenjuje se da je Sai Baba imao najmanje 6 miliona sledbenika i hramove u više od 126 zemalja sveta. Prema svedočenjima njegovih vernika, mogao je izvoditi čuda.

Priča se da je 1940. godine kada je Sai Baba imao četrnaest godina, objavio je da je reikarnacija Sai Babe iz Shirdija. Dokaz da je reikarnacija poznatog sveca s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka bilo je uzeo cveće Jasmina bacio ga na pod a raspored bačenog cveća oblikovao je ime "Sai Baba". Četiri godine kasnije u njegovom rodnom selu Puttaparthi izgrađen je hram.

Inače do tada nepoznato selo preko noći je postalo centar za hodočašće. Danas se u Puttaparthi nalazi univerzitet s tri kampusa kao i dve posebne bolnice koje se potpuno besplatno brinu o potrebama siromašnih.

Sai Baba napustio je Indiju samo jednom i to 1968. godine kada je avionom otišao u Keniju, a tada je posetio i Ugandu. Nakon dve sedmice se vratio u Indiju rekavši da je on "svugde" te da ne mora više da putuje.

"Bog je - čovek minus ego", jedan je od poznatih Sai Babinih citata dok je često govorio da postoji samo jedna religija -a to je religija ljubavi.

 

Pogledajte još