Prolećna setva skuplja 30 odsto

BEOGRAD, 25. aprila 2011. (Beta) - Cena prolećne setve, koja u Srbiji treba da se završi na oko dva miliona hektara, veća je za 30 odsto nego prošle godine, izjavio je saradnik u Centru za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

"Troškovi su najveći prilikom nabavke mineralnog đubriva", rekao je Stanković, dodavši da država mora da prestane sa praksom da poljoprivredne proizvođače snabdeva djubrivom isključivo iz uvoza.

On smatra da Srbija ima kapacitete za proizvodnju mineralnog đubriva, podsetivši na pogone u Pančevu, Prahovu, Subotici i Šapcu, u čiju obnovu, međutim, treba uložiti sredstva, kako bi se smanjio uvoz.

Stanković se zalaže i da naturalna razmena bude povoljnija za poljoprivrednike, odnosno da paritet bude 1,5 kilograma merkantilne pšenice za kilogram mineralnog đubriva, a ne kao prošle godine da se za kilogram đubriva daje 2,2 kilograma pšenice.

Saradnik PKS-a očekuje da će kukuruzom, kao najznačajnijom prolećnom kulturom, biti zasejano oko 1,2 miliona hektara, što bi uz prosečan rod značilo proizvodnju veću od osam miliona tona.

Pogledajte još