Srpski teniseri dobili diplomatske pasoše

BEOGRAD, 25. april 2011. (FoNet) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas, prilikom dodele dipomatskih pasoša najboljim srpskim teniserima, da su oni doprineli da se stvori dobra slika o Srbiji u inostranstvu.

Prema Jeremićevim rečima, Srbija i njen narod su prošli kroz izuzetno težak period, a posledice su još prisutne.

"U jednom delu sveta ostala je loša slika, glas i predrasude o Srbiji. Sa tim sam se često sretao. Najefikasniji način da se borimo protiv toga je energija, istrajnost, ljubav prema sopstvenoj zemlji, osmeh i dobra volja", istakao je Jeremić.

On smatra da nema nikoga na svetu ko bi mogao da kaže da srpski teniseri nisu apsolutni šampioni.

"Danas kada postajete ambasadori dobre volje Srbije, to je velika čast", rekao je Jeremić, dodajući da nema ni jedne zemlje na svetu kojoj ne bi bila čast da joj ovakvi teniseri budu ambasadori.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković rekao je da mu je izuzetno velika čast što će da bude ambasador dobre volje Srbije, dodajući da će se svi potruditi da opravdaju ukazano poverenje.

"Pre svega mi smo sportisti, ali gde god da putujemo predstavljamo našu zemlju. Ovi pasoši će nam u mnogome olakšati putovanja", rekao je on, našalivši se da će biti "prepoznatljivi makar na aerodromima".

Jeremić je osim Đokoviću, diplomatske pasoše uručio i Nenadu Zimonjiću, Viktoru Troickom, Janku Tipsareviću, Bojani Jovanovskoj i Ani Jovanović.

Ostalim srpskim teniserima, diplomatski pasoši biće naknadno uručeni, jer zbog obaveza nisu moglu da danas prisustvuju ovom činu.

Pogledajte još