17. JANUAR JE SVETSKI DAN PICE: Simbol Italije i omiljeno jelo širom planete

Mada je i dalje najpoznatiji simbol Italije, pica se danas slavi u celom svetu jer je 17. januar izabran kao datum kada će biti slavljeno ovo jednostavno, ali omiljeno jelo širom planete.

Pica, pasta i mandolina, tri su simbola kojima se često opisuje Italija mada pica ostaje i dalje na prvom mestu. Unesko ju je proglasio 6. decembra 2017. godine baštinom čovečanstva, na dan kada se slave pica majstori iz Napulja, a italijanska porodica joj posvećuje bar jedan dan u nedelji.

U Italiji se najčešće čuje i poziv: „Idemo na picu!“.

Za Svetski dan pice izabran je 17. januar jer tog dana Katolička crkva slavi Svetog Antonija Abatea, zaštitnika životinja i pekara, te i pica majstora.

Italijanski međunarodni lanac restorana „Itali“ (Eataly) sproveo je istraživanje po kome 86 odsto Italijana jede picu jednom nedeljno, a njih 40 odsto dva puta u toku sedmice.

Picu na jelovniku najčešće imaju mladi između 18 i 24 godine i to tri puta nedeljno. Čak 84 odsto Italijana je spremno i da plati više za picu, ali da je napravljena od dobrih i kvalitetnih sastojaka.

Da sastojci budu domaće proizvodnje traži 77 odsto Italijana, 66 odsto preferira picu čije testo narasta i par sati kako bi bila lakša za varenje.

Omiljena pica je i dalje ona okrugla (76 odsto Italijana), a ono što se razlikuje u odnosu na prethodna istraživanja jeste da su Italijani spremni da probaju i neke druge ukuse sem klasičnih. Samo njih 11 odsto traži uvek istu vrstu pice.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još