SEDAM DETOKS DANA: Nutricionistički plan čišćenja organizma posle praznika

Ideja ovog detoks programa* jeste da se organizam očisti od nagomilanih toksina, da se odmori i isceli. Detoks je baziran na povrću, voću, proteinima, žitaricama i korisnim mastima. Prvih nekoliko dana jelovnik se sastoji iz 80% tečnosti (smuti, sokovi i supe), kao i obilnije večere. Preporučujemo da svaki dan počnete čašom mlake vode s limunom, kako biste sprečili pad šećera u krvi. Ne zaboravite da šetate svaki dan, najmanje sat vremena. Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom. Vaše telo će vam biti zahvalno.

*Detoks dijeta nije prikladna za decu, tinejdžere, starije osobe, kao i za žene u periodu trudnoće i dojenja

Četiri signala da je vašem organizmu potreban detoks

Nedostaje vam energija

Ako spavate dovoljno ali ustajete umorni, možda je vreme da uzmete detoks u obzir, jer toksini koji se formiraju u vašem organizmu, iz izvora kao što su hrana ili vazduh, mogu vas lišiti energije. Detoksom ćete dopustiti telu da izbaci te supstance i osećaćete se lakše i snažnije.

Ne možete da smršate

Ukoliko ste naporno radili na tome da skinete kilograme, ali ne vidite rezultate, moguće je da su uzročnici toksini u vašem telu. Hrana koju bi trebalo da jedete u tom slučaju uključuje svež spanać, šargarepu, krastavac, paradajz, avokado i čija semenke.

Imate problema s kožom

Iznenada su vam se pojavili osip i bubuljice, što za vas nije uobičajeno. Možda vam je koža toliko suva jer problem dolazi iznutra. Posebno ako ne pijete dovoljno vode, pušite i konzumirate alkohol.

Ne možete da zaspite

Kada je telo puno toksina, ono se i dalje bori da svoje prirodne funkcije obavlja efikasno. To može uticati na san. Detoks će omogućiti vašem telu da bude više u skladu s prirodom i da funkcioniše normalno.

Nutricionistički plan čišćenja organizma

Dan 1

Doručak:

Osvežavajući smuti: Pomešajte 250 ml kokosovog mleka, jednu bananu, 50 g kelja, 80 g zamrznutih malina, dve kašičice ovsenih pahuljica prstohvat cimeta.

Užina:

Zinger sok: Napravite sok od jedne pomorandže, dve šargarepe, 100 g spanaća, pola limuna, pola kašičice đumbira i jednog krastavca.

Ručak:

Zelena supa (dva serviranja): Prodinstati glavicu usitnjenog belog luka sa sokom od pola limuna i štapićem jednog celera, sitno seckanog. Dodati pola kašičice kima, pola glavice brokolija i karfiola, a zatim šaku prezle i korijandera. Umešajte pola konzerve pasulja i ubacite to u blender sa 300 ml vode.

Užina:

Menta smuti: Izmiksajte u blenderu jednu breskvu, krastavac, celer, 100 g kelja, šaku sveže mente i pola kašičice đumbira.

Večera:

Losos/piletina s povrćem: File lososa ili pileći file (po želji) pripremiti za pečenje u foliji. Po njemu rasuti iseckanu žutu papriku, jednu iseckanu tikvicu i tri pečurke. Začiniti suvim začinima i
preliti sokom od limuna. Peći na 180 stepeni C, 20 minuta. Servirati uz 100 g spanaća.

Dan 2

Doručak:

Protein smuti: Pomešati 250 ml bademovog mleka, 100 g borovnica, jednu kašičicu proteina konoplje, dve kašike ovsenih pahuljica i jednu kašiku maslaca.

Užina:

Pojačanje s cveklom: Napravite sok od jedne cvekle, dva štapića celera, dve šargarepe, jedne jabuke i krastavca.

Ručak:

Gaspačo supa: Umešati pola krastavca, pola crvene paprike, pola žute paprike, jednu glavicu belog luka, pola crnog luka i pola konzerve sosa od paradajza. Mutiti dok ne postane kremasto. Pre serviranja dodati kašičicu balzamiko sirćeta, maslinovog ulja i malo začina.

Užina:

Zinger sok

Večera:

Grilovane pileće grudi s graškom: Jedan komad pilećih grudi začinjen po želji, grilovan i serviran sa 100 g graška i 100 g kelja.

Dan 3

Doručak:

Kokos smuti: Pomešati 80 ml kokosovog ulja, 200 ml kokosove vode, bananu, 100 g spanaća, kašičicu lanenog semena, kašičicu ovsenih pahuljica s kremom od kokosa, mutiti dok ne postane kremasto.

Užina:

Menta smuti

Ručak:

Zelena supa: Iskoristiti ostatke od prethodnih dana.

Užina:

Pojačanje s cveklom

Večera:

Začinjeni oslić s pireom od šargarepe i kelja: Napravite marinadu sa pola kašičica kima, cimeta, kurkume i kokosovog ulja. Prelijte file oslića marinadom i pecite na 180 stepeni C, 15 minuta. U međuvremenu, napravite pire od jedne šargarepe. Servirajte oslić s pireom i 100 g kelja.

Dan 4

Doručak:

Jaja sa šparglom: Skuvajte jaja, a zatim prepecite jedno parče hleba od punog zrna i iseckajte šparglu skuvanu na pari.

Užina:

Dve mandarine i kašika indijskog oraha.

Ručak:

Supa od spanaća i leblebija: Prodinstati glavicu belog luka s limunovim sokom, štapićem celera, pola sitno seckane šargarepe i paprikom, pola konzerve leblebija, 100 g spanaća i dodati šaku korijandera. Ubaciti u blender sa 300 ml vode.

Užina:

Pola avokada i jedna kašika badema.

Večera:

Losos/piletina s povrćem.

Dan 5

Doručak:

Ovsene pahuljice: Kombinovati 40 g oraha i 40 g raznih semenki. Dodati 200 g ovsenih pahuljica, pola kašičice muskatnog oraščića i ostaviti malo da odstoji. Servirati sa četiri kašičice borovnica i 100 ml bademovog mleka.

Užina:

Jabuka s kašikom orahovog putera.

Ručak:

Pita od šargarepe: Izrendati pet velikih šargarepa i pomešati sa dve kašike kokosovog ulja, sokom od limuna (po želji) i kašičicom čija semenki. Ovaj fil uvijati u deblje kore (jedno pakovanje kora) i peći.

Užina:

Hrskavi kelj (dve porcije): U pleh staviti 250 g kelja i obilno poprskati kokosovim uljem. Peći u rerni na 220 stepeni C, dok ne postane hrskav.

Večera:

Pileći štapići s paprikom: Iseckati pileće grudi, 250 g žute i zelene paprike. Staviti meso u činiju i marinirati istopljenim kokosovim uljem, pomešanim sa pola kašičice paprike i cimeta. Iseći
meso na štapiće i peći ga na 180 stepeni C. Servirati sa salatom.

Dan 6

Doručak:

Kajgana na tostu: Napraviti kajganu od dva jajeta i servirati je s kriškom hleba od punog zrna. Skuvati 100 g spanaća i takođe servirati uz kajganu.

Užina:

Jedna ispasirana banana namazana na krišku prepečenog hleba od punog zrna.

Ručak:

Hrskava salata: Pomešajte zelenu salate s jednom izrendanom šargarepom, 30 g krastavca, tri čeri paradajza, 100 g potočarke, dve kašičice sočiva. Preliti kašikom maslinovog ulja i sokom od limuna.

Užina:

Ananas i kašika indijskog oraha.

Večera:

Škampi: Skuvati 100 g škampa sa pola kese izrendanog miksa od povrća. Dodati sok od limete i kašičicu soja sosa. Servirati sa 40 g kuvane kinoe.

Dan 7

Doručak:

Avokado na hlebu: Izgnječiti jedan avokado i pomešati ga sa dva sitno iseckana čeri paradajza. Premazati ovim dva parčeta hleba od punog zrna.

Užina:

Jedna breskva i kašika badema.

Ručak:

Zamotana duga: Iseckati cveklu, pola šargarepe i dva čeri paradajza. Staviti u činiju sa 50 g rukole i sve promešati. Ubaciti povrće u tortilju od punog zrna i zamotati.

Užina:

Hrskavi kelj

Večera:

Pesto oslić: File oslića ispržiti na malo ulja s jednom kašičicom pesto sosa. Servirati s obarenim keljom, 50 g graška i jednom iseckanom cveklom.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još