Odložen sastanak o sukcesiji

BEOGRAD , 26. aprila 2011. (Beta) - Sastanak zemalja naslednica SFRJ, posvećen podeli zajedničke imovine, koji je bio zakazan za sredu u Sarajevu, otkazan je na zahtev Srbije, izjavio je agenciji Beta predstavnik Srbije u Komisiji za sukcesiju Gaša Knežević.

On nije želeo da kaže zašto je Srbija tražila odlaganje sastanka, navodeći da je "bilo razloga". To je bio šesti ponudjeni termin održavanja sastanka u Sarajevu koji je na zahtev Srbije otkazan. Komisija se nije sastala više od godinu dana.

Prema ranijim ocenama Kneževića, u procesu sukcesije najdalje se otišlo u podeli državne imovine, podela diplomatsko-konzularnih predstavništava nije rešena, dok je najspornije pitanje vojne imovine.

Kada je reč o diplomatsko konzularnim predstavništvima, so sada je od 123 sporna objekta rasporedjeno samo pet a dogovorena je podela još 42 ambasade, ali Srbija insistira da prepuštanje zgrada počne tek kada se postigne dogovor o celokupnoj imovini.

"Uspeli smo da se, na papiru, dogovorimo oko raspodele nekretnina mahom u evropskim zemljama. Problem je što bivše republike nerado hoće da preuzmu objekte u neatraktivnim zemljama, u koje je Srbija godinama ulagala ogromna sredstva", izjavio je ranije Knežević.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.