Počelo prikupljanje milion potpisa REKOM

BEOGRAD, 26. aprila 2011. (Beta) - U osam najvećih gradova bivše Jugoslavije u utorak je, simbolično u pet do 12, počela akcija prikupljanja milion potpisa gradjana za podršku osnivanju Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru SFRJ (REKOM).

Prikupljanje potpisa počelo je u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Banjaluci, Ljubljani, Prištini, Skoplju i Podgorici, i trajaće do 6. juna. Potpisi će u junu, uz Predlog Statuta REKOM-a, biti predati skupštinama svih zemalja regiona, od kojih će se tražiti osnivanje komisije.

U Beogradu je prikupljanje potpisa počelo na Trgu Republike i akciju će sprovesti Inicijativa mladih za ljudska prava u 30 gradova Srbije, a inicijativu za osnivanje REKOM-a pokrenuo je Fond za humanitarno pravo.

Osnivanje REKOM-a prvi je potpisom podržao advokat Dragan Pjevač iz Udruženja porodica poginulih i nestalih "Suza".

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je agenciji Beta da je osnovna poruka kampanje "Milion potpisa za REKOM" da mladi nisu odgovorni za teško ratno nasledje, ali hoće da budu "odgovorni za odgovoran odnos" prema tom nasledju.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.