STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Stres bi mogao da bude uzrok ozbiljne bolesti probavnog sistema

U studiji koju su vodili kanadski "McMaster University" i Institut za istraživanje probavnog zdravlja "Farncombe", a objavljenoj u časopisu "Nature", autori su rekli da su otkrili da hormoni stresa potiskuju urođeni imunološki sistem koji inače štiti creva od Enterobacteriaceae.

Enterobacteriaceae je grupa bakterija, uključujući ešerihiju koli, koja je povezana sa upalnom bolešću gastrointestinalnog trakta.

Telo napada dobre bakterije

Kod ljudi sa Kronovom bolešću, bezopasne bakterije prisutne u gastrointestinalnom traktu pogrešno se smatraju stranim napadačima, a imunski sistem pokreće odgovor, prouzrokujući upalu.

- Klinički dokazi upućuju na razdoblja psihičkog stresa u pogoršanju Kronove bolesti, a poremećaji u crevnom mikrobiomu mogu da doprinose patogenom mehanizmu - napisali su autori.

Oni su dodali da su pokazali da miševi izloženi stresu razvijaju ilealnu disbiozu, kojom dominira ekspanzija Enterobacteriaceae.

Prema "Science Direct", disbioza je definisana kao "neravnoteža" u mikrobnoj zajednici creva koja je povezana sa bolešću.

- Važno je da ovaj rad takođe pokazuje da imunomodulacija može da suzbije negativne efekte psihološkog stresa na imunitet creva, a time i disbiozu povezanu sa bolestima - istakli su istraživači.

Imunomodulacija je definisana kao promena u imunološkom sistemu tela

Bez ispravnog funkcioniranja imunskih ćelija, epitelni ćelijski zid može da se razbije i omogući mikrobima povezanim sa Kronovom bolešću da napadnu creva i dovedu do pojave simptoma.

- Glavni zaključak je da psihološki stres ometa sposobnost tela da se bori protiv crevnih bakterija koje bi mogle da budu povezane sa Kronovom bolešću. Urođeni imunitet osmišljen je da nas zaštiti od mikroba koji ne pripadaju crevima, poput štetnih bakterija - navodi u saopštenju stariji autor Brajan Kumbes, profesor biohemije i biomedicinskih naukau na "McMaster University".

- Kada naš urođeni imunski sistem funkcioniše ispravno, sprečava štetne bakterije da stvaraju kolonije, ali kada se poremeti, ostavlja otvor za patogene da kolonizuju mesta koja inače ne mogu i prouzrokuju bolest - dodao je profesor.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.