Ideja o crnim listama dobra

BEOGRAD, 27. aprila 2011. (Beta) - Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da je ideja da se nesavesni poslodavci stave na takozvanu crnu listu dobra, ali da na toj listi ne treba da se nađu poslodavci koji trenutno nisu u stanju da izmiruju svoje obaveze.

On je agenciji Beta rekao da treba izbeći opasnost da se na crnoj listi nadju poslovaci koji zbog ekonomske krize ili zbog toga što imaju velika potraživanja od države ili drugih poslovadaca koje ne mogu da naplate nisu u stanju da redovno uplaćuju poreze, doprinose i zarade zaposlenima.

"To što neko ne uplaćuje zarade redovno ne znači da je to uradio namerno i da je nesavestan poslodavac, jer ni on ne može da naplati svoja potraživanja u sudskom sistemu kakav postoji u Srbiji", kazao je Atanacković.

Ministarstvo ekonomije je najavilo da će u okviru mera podrške privredi biti osnovan registar nesolidnih poslodavaca, koji namerno gase firme i osnovaju nove i neredovno izmiruju obaveze prema državi i radnicima.

Atanacković je dodao da u svetu postoje crne liste na koje se nalaze oni poslovodavci koji su se ogrešili o zakon, koji su svesno ušli i stečaj i dodao da takvi poslodavci snose i zakonke sankcije.

Pogledajte još