POMOĆU NEKOLIKO SAVETA: Podignite svoju wellness rutinu na viši nivo

Podignite svoju wellness rutinu na viši nivo uz pomoć nekoliko saveta.

Zima nam je uveliko stigla, a kraći dani i promena u temperaturi i te kako utiču i na naše telo i um. A kako bismo bili u top formi i fizički i psihički, potrebno je da našu wellness rutinu prilagodimo ovom godišnjem dobu. U nastavku vam otkrivamo i kako.

Prioritet je san!

Sada kako su dani kraći i dobijamo manje vitamina D, mnogi od nas osećaju čuveni "zimski bluz". Kako biste sprečili osećaj letargije, umora i nezainteresovanosti, potrebno je da adaptirate rutinu spavanja. Umesto da se borite protiv umora, prepustite mu se. Zimi nam je svakako potrebno više sna. Ležite ranije i dozvolite vašem telu i umu da se odmori.

Fokusirajte se na odnose

Briga o sebi podrazumeva i odnose s drugim ljudima, jer nas to čini srećnima. Zima je savršeno vreme da se povežete s prijateljima. Isplanirajte da se makar tri puta nedeljno vidite s dragim ljudima. Bilo da je u pitanju odlazak na kafu, čaj ili klizanje, organizujte zabavno druženje i "napunite" baterije.

Ishrana

Iako smo tokom zimskih meseci u iskušenju da jedemo slatkiše, masnu hranu i neretko zaboravimo na postojanje voća i povrća, ne dozvolite da vam se to desi. Ishrana bi trebalo da bude raznovrsna. Bazirajte svoj dnevni meni na voću, povrću i proteinima. Ne morate u potpunosti izbaciti slatkiše, ali smanjite njihovu konzumaciju na minimum.

Vežbajte

I fizička aktivnost tokom zime često bude u drugom planu. Ali kretanje nas čini srećnijima, pokazala su brojna istraživanja. Ukoliko nemate vremena da idete na treninge, dovoljno je da šetate 30 minuta u prirodi. Isto tako, uradite nekoliko vežbi kod kuće. Imate mnogo primera brzih treninga na društvenim mrežama i Jutjubu. Ponekad je dovoljno i samo 10 minuta da vam se telo razbudi, a samim tim i um će biti srećniji.

Lepota

Koža zimi zahteva posebnu negu. Pad temperature, vetar, sneg i kiša... Sve to isušuje našu kožu. Stoga, redovno koristite hidratantnu kremu za lice, ali i losione i/ili putere za telo. Nahranite dubinski svoju kožu. Isto tako, priuštite joj piling jednom nedeljno (i to ne samo licu, već koži celog tela!). I ne zaboravite da je i u zimskim danima potrebno nanositi kremu sa zaštitnim fakotrom!

I za kraj, za zdravlje tela iznutra i spolja, pijte dovoljno vode u toku dana.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.