SKINUT SA LISTE: Pacijentu hitno potrebno novo srce, bolnica u Bostonu ga odbila jer je nevakcinisan

Bolnica u Bostonu odbila je da izvrši transplantaciju srca pacijentu jer nije vakcinisan.

DJ Ferguson (31) je u teškom zdravstvenom stanju i preko mu je potrebno novo srce, ali ga je bolnica u Bostonu skinula sa liste, rekao je njegov otac Dejvid.

Vakcinacija protiv kovida, kako ističe njegov otac, "kosi se sa osnovnim principima" njegovog sina, a bolnica je rekla da mora da sledi zvanične protokole.

- Moj dečak se bori prilično hrabro i ima integritet i principe u koje zaista veruje i zbog toga ga još više poštujem - rekao je Dejvid Ferguson.

- S obzirom na nedostatak dostupnih organa, činimo sve što možemo da osiguramo da pacijent koji dobije transplantirani organ ima najveće šanse za preživljavanje - saopštili su iz bolnice.

Portparol medicinske ustanove rekao je da su bolnici potrebne garancije, u vidu vakcinacije i načina života pacijenta, kako bi se stvorila najbolja šansa za uspešnu operaciju i da bi se optimizovao opstanak pacijenata nakon transplantacije.

Pažljivo sročena izjava bolnice može sugerisati da drugi faktori leže izvan statusa nevakcinisanog pacijenta zbog njegove nepodobnosti, ali je odbila da razgovara o pojedinostima, pozivajući se na privatnost pacijenata.

Bolnica je dodala da većina od 100.000 ljudi na listi čekanja za transplantaciju organa neće dobiti organ u roku od pet godina zbog nedostatka dostupnih organa.

Ferguson je u bolnici od prošlog vikenda i pati od naslednog problema sa srcem zbog kojeg mu se pluća pune krvlju i tečnošću.

Organizator prikupljanja sredstava za njegovo lečenje rekao je da je Ferguson zabrinut da bi mogao da doživi upalu - potencijalni neželjeni efekat vakcinacije protiv koronavirusa za koji američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglašavaju da je retka i privremena - i da bi se moglo pokazati opasnom s obzirom na slabost njegovog srca.

CDC podstiče primaoce transplantacije i one u njihovim najbližim krugovima da se potpuno vakcinišu.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još