Crvenkapa: Bajka za odrasle

Nešto između filma „Sumrak“ i serije „Prava krv“, film "Crvenkapa" je moderna bajka koja donosi novo viđenje stare priče. U centru pažnje je mlada devojka – Valeri (ulogu tumači Amanda Sejfrid) rastrzana između dvojice momaka, jednog u koga je zaljubljena, i drugog – bogatog za koga bi trebalo da se uda.

Priča počinje tako što Valerinu stariju sestru ubija vukodlak, koji živi u šumi koja okružuje njihovo selo. Željni osvete, seljani pozivaju čuvenog lovca na vukodlake, oca Solomona (Geri Oldman), da im pomogne da ubiju vuka. Ali Solomonov dolazak donosi neželjene posledice i upozorenja… Glavno pitanje je - ko je vukodlak? On je žitelj sela, i može biti bilo ko…

Kritike u stranim medijima bila je prilično oštra – „Film koji pokušava da bude mnogo toga, a na kraju ne uradi ništa“.

Oštre kritike i velika očekivanja ostavićemo po strani. Film će se dopasti mladima i tinejdžerima „zarobljenim“ u telima starijih. Rediteljka Ketrin Hardvik zna šta radi. Znala je i kada je režirala film “Sumrak”, u koji su se zaljubile tinejdžerke širom sveta. Taj film je takođe lansirao Roba Petinsona u sam vrh holivudskih zvezda.

Isto očekujemo od "momaka Amande Sejfrid". Primetili smo zgodnog, mladog glumca Šajla Fernandeza (Shiloh Fernandez), a u stopu ga prati i jednako atraktivni Meks Ajrons (Max Irons).

Pamtićemo ipak i neke sporedne stvari. Gerija Oldmana sa savršeno isfeniranom frizurom. Takođe Oldmana koji Crvenkapi kaže: „Obuci (misleći na njen crveni plašt sa kapuljačom), ovo tvoje droljasto“. Smešan je bio deo kada Valeri kaže svojoj baki onu čuvenu rečenicu: „Bako, bako, zašto su ti tako velike oči...?“. Scenografija, kostimi, i muzika su se savršeno uklopili, i to je ono što daje najjači efekat filmu i ostavlja najpozitivniji utisak na gledaoca.

Atmosfera čitavog filma podseća „Sumrak sagu“, scene snimljene kroz šumu, pa i prilično jednostavni dijalozi i svedena gluma, tragična priča između dvoje zaljubljenih... U filmu glume i Bili Berk, Maks Ajrons, Virdžinija Medsen, Lukas Has, Džuli Kristi.

Film “Crvenkapa” nema hepi-end, ima dosta mračnih elemenata i nabijen je seksualnom energijom. Jednostavno, zaboravite sve što ste slušali o “Crvenkapi” i upustite se u sasvim novu fantaziju…

Tekst: Nada Veljković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.