STRUČNJACI SAVETUJU: Kada raskinete ljubavnu vezu, ne žurite sa novim izlascima

Svaki raskid je težak na svoj način, a nakon njega niko ne želi da uplovi u novi ljubavni brodolom. Kako biste to izbegli, preispitajte svoju motivaciju i učite na greškama.

Iako neki smatraju kako je staru ljubav najbolje preboleti upuštajući se u novu vezu, to je pogrešan pristup. Terapeuti ističu kako možda nije problem u pitanju s kim izlazite, nego koji su vaši emocionalni kapaciteti.

Zato nije tačno uverenje kako privlačimo pogrešne ljude.

- Uprkos teškom raskidu, ponekad žurimo sa ponovnim izlascima. Zbog ranjivosti i ranijih iskustava teško se otvaramo. Možda nam se čini logičnim da smo spremni za nove ljude u životu, ali, nedostaje nam emocionalnog kapaciteta za to - objašnjavaju terapeuti dr Patricia Lamas i dr Morgan Anderson.

- Nedostatak emocionalnih kapaciteta često se veže uz strah. Strah od odbačenosti i povređenosti - kaže dr Anderson dodajući da će upravo ti nesvesni strahovi da sabotiraju emocije i način na koji gledamo na novu vezu.

Zato su stručnjaci za međuljudske odnose objasnili kad je čovek zapravo spreman za novu vezu.

- Ako tokom izlaska postavljate pitanja tek reda radi jer vam to omogućava da ne morate da budete prisutni duhom, nezainteresovani ste ili gradite zidove oko sebe - niste još spremni - kaže dr Anderson.

Ali, ako u trenutku kada idete na sastanak s nekim i osećate iskrenu radoznalost za tu osobu, te vas zanima gde bi sve taj odnos mogao da ide, to je dobar znak da ste spremni za novu vezu.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još