Porto potopio "žutu podmornicu"

BEOGRAD, 28. aprila 2011. (Beta) - Fudbaleri Porta pobedili su na svom terenu Viljareal sa 5:1, u prvoj polufinalnoj utakmici Lige Evropa.

Četvorostruki strelac u ekipi Porta, na stadionu Dragao, bio je Falkao, koji je zatresao mrežu u 49. minutu iz jedanaesterca, zatim u
67. 75. i 90. minutu. Gol za domaće postigao je i Fredi Guarin u 61. minutu, a jedini pogodak za Viljareal, prvi na utakmici, postigao je Ruben Kani u 45. minutu.

Porto je tako napravio veliki korak ka plasmanu u finale Lige Evropa, u kome će igrati protiv pobednika meča Benfika - Braga.

Porto i Viljareal su do polufinala došli ubedljivim pobedama u četvrtfinalu. Portugalci su ukupnim rezultatom 10:3 eliminisali Spartak iz Moskve, dok je Viljareal sa 8:2 bio bolji od holandskog Tventea.

Porto je bio bolji tokom većeg dela prvog poluvremena, u kojem ekipe do same završnice nisu napravile nijednu ozbiljniju šansu. U ekipi Benfike pokušavali su Brazilac Hulk i Alvardo Pereira, a sa druge strane Đuzepe Rosi, ali su golmani imali lak posao.

Viljareal je u završnici prvog poluvremena pojačao pritisak na odbranu domaćih, što mu je donelo vođstvo u 45. minutu. Nilmar je
centrirao, a Ruben Kani je odlično zahvatio loptu glavom i poslao je u mrežu.

U 49. minutu utakmice domaći su izjednačili iz penala golom Falkaoa. Prethodno ga je Dijego Lopes srušio, a sudija Bjorn Kupers pokazao na "belu tačku".

Porto je poveo u 61. minutu, kada je iz drugog pokušaja Fredi Guarin uspeo da savlada golmana Dijega Lopesa. Samo šest minuta kasnije portugalski tim je duplirao vođstvo, kada je Hulk posle dobrog prodora sa leve strane dodao do Falkaoa, kome nije bilo teško da postigne svoj drugi gol na meču.

U 75. minutu Falkao je došao do "het trika", kada je posle dodavanja Guerina glavom poslao loptu u mrežu.

Falako je do 15. gola u Ligi Evropa ove sezone došao u 90. minutu, kada je, ponovo, glavom savladao golmana Lopesa.

Revanš utakmica na programu je 5. maja.

Pogledajte još