Jak dinar ugrožava izvoz

BEOGRAD, 29. aprila 2011. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je u petak da bi nastavak jačanja dinara mogao da ugrozi izvoz.

"Sa druge strane, visok kurs, koji ima negativan efekat na izvoz, ima pozitivan efekat na gradjane i privredu koji imaju indeksirane kredite u evrima. Dobra okolnost je što ove godine nemamo tendenciju konstantnog jačanja ili pada kursa, što pokazuje da se kurs odredjuje na bazi ponude i tražnje", rekao je Cvetković novinarima nakon potpisivanja Socijalno ekonomskog sporazuma za 2011. godinu.

On je dodao da je u ovom trenutku veća ponuda deviza nego što je potrebno, što je dovelo do jačanja dinara, kao i da će kada budu dospela inostrana plaćanja države i privrede, odliv deviza biti veći, pa će dinar slabiti.

"Gledano na nivou čitave godine, kurs će biti realan, a to je izmedju sadašnjeg, koji je veoma jak i veoma slabog kursa. Vlada potpuno podržava politiku Narodne banke Srbije (NBS) da kurs bude fluktuirajući", rekao je on.

Predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović je kazao da se za sada ne vide efekti jačanja domaće valulte, jer cene ne padaju. "Kada god je kurs dinara rastao cene su se povećavale", rekao je Orbović i dodao da očekuje da će privreda reagovati i omogućiti niže cene.

Pogledajte još