Fejtu prestaje mandat

BRISEL, 29. aprila 2011. (Beta) - Novi predstavnik Evropske unije na Kosovu biće izabran u naredna tri meseca, pošto u subotu ističe mandat sadašnjem medjunarodnom i evropskom izaslaniku u Prištini Piteru Fejtu, potvrdila je agenciji Beta Maja Kocijančic, portparolka Evropske komisije.

Prema diplomatskim izvorima EU, u prelaznom razdoblju dužnost Specijalnog predstavnika EU na Kosovu verovatno će obavljati Fernando Djentilini, u balkanskim poslovima iskusni diplomatski zvaničnik u kabinetu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton.

Na pitanje kako se u EU gleda na to da je za položaj Specijalnog predstavnika EU u Prištini kandidaturu objavila izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček, koja se snažno zalaže da sve članice EU priznaju kosovsku nezavisnost, ovi izvori su uzvratili da je poslanica austrijskih zelenih izgleda "izrazila svoju želju" da bude šef Ureda Evropske komisije u Prištini.

Taj Ured, o čijem šefu uz temeljite procene odlučuje visoka predstavnica Ketrin Ešton, zajedno s ostalim misijama Unije na Kosovu, bio bi pod vrhovnom nadležnošću budućeg jedinstvenog Specijalnog predstavnika evropske dvadesetsedmorice. Jedinstvenog predstavnika EU na Kosovu mora naimenovati Savet ministara Evropske unije, a nekoliko evropskih zvaničnika su se već kandidovali za tu funkciju.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.