Neizvesno ko će zameniti Pitera Fejta

PRIŠTINA, 30. aprila 2011. (Beta) - Evropska Unija potvrdila je da izaslanik Piter Fejt nije više specijalni predstavnik EU na Kosovu ali da još uvek nema zvaničnih odluka ko će biti na njegovom mestu, piše prištinski "Koha Ditore".

Portparolka visoke predstavnice EU za socijalnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Maja Kocijančić, rekla je da se izmedju zemalja članica EU vode konsultacije "oko jačanja prisustva EU na Kosovu uzimajući u obzir Lisabonski sporazum i evropsku agendu za Kosovo".

Medjutim, diplomati zemalja članica EU priznaju da se "stvorila velika konfuzija oko prisustva EU na Kosovu, uključujući i vakum na čelu misija", piše prištinska štampa.

Evropska unija je proglasila konkrus samo za poziciju šefa kancelarije Evropske komisije na Kosovu, a Ulrike Lunaček je jedina koja je do sada priznala da je konkurisala za ovu poziciju.

Kao kompromisno resenje pominje se opcija "Kancelarija EU na Kosovu" koja bi bila prihvatljiva i za Srbiju i za pet zemalja EU koje nisu priznavale Kosovo, piše "Koha Ditore".

Pogledajte još