Preminuo Ernesto Sabato

BUENOS AJRES, 30. aprila 2011. (Beta-AFP) - Veliki argentinski pisac Ernesto Sabato (99) preminuo je u svom domu u Santos Lugaresu, u provinciji Buenos Ajresa, saopštila je u subotu njegova supruga Elvira Gonzales Fraga.

"Dobio je bronhitis pre 15 dana, a u njegovim godinama to je strašno", rekla je ona i potvrdila da je preminuo najveći živi argentinski pisac.

Sabato je bio poslednji živi najveći pisac 20. veka.

Autor je tri čuvena romana - "Tunel" (1948), "O junacima i grobovima" (1961) i "Abadon, andjeo uništenja (1974)". Napunio bi 100 godina 24. juna i trebalo je da bude počasni gost na Sajmu knjiga u Buenos Ajres.

Ta tri romana su prevedena na 30 jezika.

Rodjen 24. juna 1911. godine u Rohasu, na području Buenos Ajresa, od oca italijanskog porekla i majke italijansko-albanskog porekla.

Sabato je 1984. godine osvojio nagradu Servantes, najveće književno priznanje na španskom jeziku. Te iste godine je bio predsedavajući nacionalne Komisije za nestale osobe, čiji su radovi o zločinima diktature (1976-1983) objavljeni u knjizi Nunca Mas (Nikad više).

To delo je poslužilo kao osnova za optužnicu tokom istorijskog sudjenja bivšim šefovima vojne hunte 1985. godine. To sudjenje u javnosti je poznato kao "argentinski Nirnberg".

Oko 30.000 protivnika diktature ubijeno ili je nestalo za vreme diktature u Argentini, podaci su raznih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Sabato ima doktorat iz fizike, studirao je filozofiju na univerzitetu u Plati, oko 60 kilometara južnod od Buenos Ajresa, ali je 1945. godine odlučio da napusti nauku i posveti se književnosti, kasnije slikarstvu, njegovoj velikoj strasti.

On je 1979. godine odlikovan ordenom Legije časti Francuske, gde je njegov roman "Andjeo tame" osvojio nagradu za najbolji strani roman tri godine ranije.

Sabato je napisao i brojne eseje, medju kojima je najpoznatiji "Pre kraja" iz 1999. godine, koji se smatra njegovim "duhovnim testamentom".

U mladosti je bio sekretar Komunističke omladine. Medjutim, njegov skepticizam je preovladao, pa se često deklarisao kao "hrišćanski anarhista" ili ateista.

Uprkos slavi, Sabato je živeo skromno poslednih nekoliko godina u kućici u Santos Lugaresu, sa svojom predanom sekretaricom Elvirom, koja mu je postala supruga.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.