Počinje izok, sibin, cvetan, letan - maj

BEOGRAD, 30. aprila 2011. (Beta) - U ponoć u subotu 30. aprila počinje maj, peti mesec u godini, a njegov naziv je i grčkog i latinskog porekla.

Izvorno ime tog meseca kod Slovena je Veliki traven, a koristili su se i nazivi: izok, sibin, cvetan, leten, rozocvet, roznjak, ščeboj, šviban, podseća Verska informativna agencija VIA (www.sv-jelisaveta.org.rs).

Belorusi maj nazivaju traven, Lužički Srbi rožovnik (takodje i meja), Česi kveten, Ukrajinci travnik, pisenik ili misjac – gromovnik.

Drevnoruski naziv travni se nije održao, sada se naziva mai.

Srbi, Poljaci i Bugari koriste danas isključivo grčko-latinski naziv - maj.

Kod Hrvata je za maj sačuvan naziv svibanj, ili sviban, koji potiče od biljke sviba (lat. Cornus sanguniea) koja cveta tokom maja, a cvet joj je bele boje.

Prvog dana maja se proslavlja Medjunarodni raznik rada, uveden još 1889. godine u znak sećanja na žrtve demonstracija radnika tri godine ranije u Čikagu. Papa Pije XII je za zaštitnika radnika 1955. godine proglasio Svetog Josifa, kome je posvećena i jedna mala katolička crkva u Beogradu, na Karaburmi.

Brojni su pravoslavni praznici tokom maja, medju rimokatolicima je ceo maj posvećen Bogorodici - izmedju ostalih i Dan majki, dok Jevreji ove godine u maju nemaju većih praznika.

U Srbiji se ponegde veruje da će, ako maj bude suv, biti "gladna godina", a što više kiše bude u maju, biće više žita i vina. Po verovanju, majska grmljavina označava - rodnu godinu.

šm/dar

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.