UKUSAN I ZDRAV: Šta je radič i zašto ga treba uvrstiti u ishranu?

Ukoliko tražite način da u ishranu uvedete neko novo povrće, i to veoma zdravo, imamo predlog za vas – radič. U pitanju je namirnica koja se može upotrebiti na različite načine, donosi puno hranljivih sastojaka i nije previše skupa.

Šta je tačno radič? To je biljka koja pripada kategoriji cikorija, a karakteriše ga pomalo gorak ukus. Rasprostranjen je u prodavnicama i sigurno ste ga videli, a najviše liči na crveni kupus, sa kojim ga najčešće mešaju. Glavna vizuelna razlika su bele linije kroje prožimaju ljubičasto-crvenu spoljašnjost kroz sredinu.

Radič je prepun vitamina i minerala, konkretno vitamina K, vlakana i cinka. Sadrži malo kalorija, a pomaže da duže budete siti, ujedno poboljšava zdravlje kostiju i sjajno je pojačanje za imuni sistem. Prepun je i antioksidanasa koji su dobri za zdravlje ćelija.

Preporuka je da se jede sirov ukoliko vam ne smeta gorka aroma, ali ne gubi puno nutritivnih vrednosti ni termičkom obradom. Da biste neutralisali gorčinu, možete ga marinirati i sotirati ili grilovati. Najbolje je iseckati ga na tračice i potom dodati kao sastojak u čorbu, sos za testeninu i dodatak jelu iz voka. Kao deo salate daje svežinu i hrskavost.

Nije važan način na koji ćete ga uključiti u ishranu, već sva korist koju time dobijate, a ujedno i nove mogućnosti za kombinovanje sastojaka.

Izvor: Citymagazine.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.