Prvomajski protest u Beogradu

BEOGRAD, 1. maja 2011. (Beta) - Prvomajski protest u centru Beograda u nedelju su organizovala tri sindikata, a sa skupa kojem je prisustvovalo oko 300 ljudi poručeno je da zbog katastrofalne ekonomske situacije Srbiju očekuje talas nezadovoljstva i štrajkova.

Protest su organizovali Novi sindikat zdravstva, Udruženi sindikat Srbije Sloga i Policijski sindikat Srbije u znak borbe za poboljšanje prava zaposlenih.

"Sve su opljačkali i pokrali, rasprodali, a nama nude milostinju", poručio je lider Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić, koji je najavio nove štrajkove i proteste, mnogo pre narednog Praznika rada.

"Pozvaćemo i naše pacijente da nam se pridruže, pošto mi imamo problema da im pružimo zdravstvenu zaštitu, a oni imaju problema da to svoje pravo ostavare. Izgleda da je lečenje danas privilegija bogatih u Srbiji", kazao je Mrkić.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović ukazao je da je socijalno-ekonomski sporazum koji su predstavnici reprezentativnih sindikata pre dva dana potpisali s vladom "šamar i sramota".

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović poručio je da je dužnost policije da bude "uz gradjane i bori se protiv tajkunizacije".

Protest koji je trajao oko sat i po počeo je polaganjem venaca na Trgu Dimitriju Tucovića, a nakon protestne šetnje završen je kod Terazijske česme. Uz sindikalna obeležja, okupljeni su nosili i transparente: "Ni Tadić ni Nikolić - za antikapitalistički pokret", "Dosta" i uzvikivali "Revolucija, jedina solucija".

Pogledajte još