Praznik sporta na Praznik rada

Za Prvi maj, od sportskih događaja većini Beograđana, javnim ličnostima i naročito političarima, bio je poznat samo jedan - teniski turnir Serbia Open. Za onaj drugi, sa mnogo raskoši pokreta i sportskog umeća - Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici, znali su, manje-više samo organizatori i brojni roditelji koji su došli da bodre svoju decu. Na turniru se takmičilo 35 klubova iz 9 zemalja, a učestvale su 174 ritmičarke.

Iako u oronuloj Hali Pionir, gde su sa plafona visile desetine šarenih plastičnih kofi "protiv prokišnjavanja", slika gimnastičarki na parketu bila je prelepa. Obični posetilac ne bi znao gde pre da gleda. U one koje se zagrevaju ili one koje nastupaju.

Gužva, šarene haljinice sa mnogo šljokica i sjaja, rekviziti u vazduhu, skokovi, figure....a sa druge strane - muzika, aplauzi, bodrenje sa tribina. Bio je to divan i veseo događaj.

Pored pojedinačnih nastupa, a bilo ih je mnogo, jer je svaka gimnastičarka nastupala u više disciplina, poseban događaj bio je grupni nastup juniorskih reprezentacija Srbije i Hrvatske u sklopu priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo koje se krajem maja održava u Minsku u Belorusiji. Na ovom takmičenju juniorska reprezentacija Srbije je dobila zlatnu, a Hrvatske - srebrnu medalju.

Turnir je trajao od jutarnjih do kasnih večernjih sati. U organizaciji jesu pomogli Sekretarijat za sport Beograda, Hala Pinki i još neki privatni restorani i kafei, ali najveći deo su platili roditelji takmičarki. Barem kad su u pitanju deca iz regiona.

E, sad, kad pogledamo onaj prvi - teniski turnir koji se istog dana s iste strane reke održavao na Dorćolu i ovaj drugi - turnir u ritmičkoj gimnastici u Zemunu, pa, bilo je nekih dodirnih tačaka. Na Dorćolu je kišilo napolju, a u Pinkiju unutra. Ni Noletu Đokoviću, kao ni ovim ritmičarkama niko, osim roditelja, nije hteo materijalno da pomogne kad je to najpotrebnije. A to je u početku. Tek ako, zahvaljujući velikim naporima i odricanjima svih vrsta i dece i roditelja gimnastičarke osvoje moooogo medalja na međunarodnim takmičenjima i postanu poznate, možda će se naći neki sponzor da se okiti njihovim uspehom.
(1. maj 2011
J.K.
S.DŽ.

Pogledajte još