Danijel Barenboim u utorak u Gazi vodi koncert za mir

JERUSALIM, 2. maja 2011. (Beta-AFP) - Izraelsko-argentinski dirigent Danijel Barenboim predvodiće sutra orkestar sastavljen od evropskih muzičara na koncertu za mir, u pojasu Gaze, saopštile su u ponedeljak Ujedinjene nacije.

"Maestro će predvoditi 'Orkestar Gaze', sastavljen od muzičara Štatskapele, Berlinske filharmonije, Bečke filharmonije, Pariskog orkestra i milanske Skale na koncertu za mir, u čast stanovnika pojasa Gaze", navodi se u saopštenju UN.

Orkestar oformljen specijalno za tu priliku, "sviraće pred publikom od oko 300 ljudi, uglavnom studenata muzike i predstavnika civilnog društva Gaze", naveo je jedan portparol Roberta Serija, specijalnog koordinatora UN za bliskoistočni mirovni proces. Svrha koncerta jeste "da pokuša da donese nešto narodu Gaze", rekao je portparol i dodao da se "ni u kom slučaju ne radi o političkom dogadjaju".

Organizatori koncerta koji će početi u utorak u 11.30 po centralnoevropskom vremenu u kulturnom centru Mathaf u Gazi su palestinske nevladine organizacije, u saradnji s UN. "Veoma se radujemo što ćemo doći u Gazu. Održaćemo koncert u znak solidarnosti i prijateljstva s civilnim društvom Gaze", izjavio je Barenboim koji ima i palestinski pasoš.

Pogledajte još