Smrt vodje veliki udarac za Al Kaidu

VAŠINGTON, 2. maja 2011. (Beta-AP) - Istog dana kada je objavljena vest o smrti Osame Bin Ladene, pitanje njegovog naslednika u Al Kaidi već je predmet pažnje stručnjaka za terorizam.

Zvaničnici americkih obaveštajnih službi smatraju da će se teroristička mreža Al Kaide teško oporaviti posle smrti njenog vodje.

Prema njihovim procenama, Bin Ladenov bliski saradnik Ajman al Zavahiri nije figura koja poseduje harizmu kojom je Osama Bin Laden držao na okupu rezličite frakcije Al Kaide. Bez gotovo mitske figure Bin Ladena, Al Kaida može oslabiti i podeliti se, ocenjuju stručnjaci iz obaveštajnih krugova.

Ipak, oni ukazuju da hi Al Zavahiri koji je bio blizak saradnik Bin Ladena i jedna od ključnih osoba za operativu i organizaciju, mogao da ima veliki uticaj u daljim aktivnostima terorističke mreže. On se upoznao sa Bin Ladenom u Avganistanu tokom borbe protiv sovjetskih vlasti 1980-ih. Od tada je bio desna ruka Bin Ladena i jedan od glavnih ideologa terorizma.

Rodom Egipćanin, Al Zavahiri je od mladih dana dana bio uključen u islamski ekstremizam. Posle ubistva predsednika Egipta Envera Al Sadata proveo je nekoliko godina u zatvoru, kao i stotine drugih islamskih ekstremista, a potom se kao hirurg pridružio borcima u Avganistanu gde je boravio više puta, kada je i upoznao Bin Ladena i pridružio mu se.

Pogledajte još