NAJSAVREMENIJI LEK PROTIV KOVIDA-19: Pakslovid stigao u Srbiju

Pakslovid (Paxlovid), najsavremeniji lek protiv korona virusa, stigao je u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek (u Evropi još isporučen Velikoj Britaniji), i to deset dana nakon što je EMA (European Medicines Agency) odobrila upotrebu i promet ovog leka, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je krajem januara antikovid pilulu proizvođača Fajzer, koja će postati prvi oralni antiviralni lek protiv te bolesti odobren u Evropskoj uniji.

- Pakslovid je prvi antiviralni lek koji se primenjuje oralno koji je preporučen u EU za lečenje kovida-19 - navela je tada EMA u saopštenju.

Komisija Ministarstva zdravlja kojom presedava prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu listu na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama.

Lek "pakslovid" je antivirusni lek koji sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman kovid-19 infekcije, kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma, navodi se u sopštenju.

Srbija je krajem prošle godine, među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fajzer o nabavci najboljeg leka protiv korona virusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tom prilikom istakao je da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je lek pakslovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.

- Mi se ne borimo za to da dođemo do toga da se neko razboli pa da se leči, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo - rekao je Lončar.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još