Dijaspora uložila u Srbiju 550 miliona dolara

BEOGRAD, 3. maj 2011. (Beta) - Ministar vera i dijaspore Srbije Srdjan Srećković izjavio je u utorak da je od 2000. godine do danas dijaspora direktno investirala u srpsku ekonomiju 550 miliona dolara i osnivanjem malih i srednjih preduzeća zaposlila oko 25.000 ljudi.

"Investitori iz dijaspore mogu doprineti oporavku domaće privrede i novom investicionom ciklusu, ali uz uslov da se domaći ekonomski sistem ne razlikuje od onih u rzvijenom svetu u kome su navikli da posluju", kazao je Srećković, navodi se u saopštenju njegovog Ministarstva.

On je istakao da današnja Srbija ne poziva dijasporu na stari kvazipatriotski i demagoški način da pomaže matici, već da ulažući u profitabilne projekte zaradjuju, a pri tome zapošljavaju domaću radnu snagu i doprinose rastu društvenog proizvoda.

Kako se dodaje, prema evidenciji Svetske banke, prihodi Srbije od deviznih doznaka dijaspore od 2000. do 2010. godine iznosili su 42,96 milijardi dolara, što je dvostruko više nego što je dobijeno od direktnih stranih ulaganja. Srbija je prema zvaničnim podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), u prvoj deceniji ovog veka privukla 21,15 milijardi dolara direktnih stranih investicija.

Pogledajte još