Na svetski Dan slobode medija

BEOGRAD, 03. maj 2011. (FoNet) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je danas, u pismima predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), čestitao svim novinarima u Srbiji 3. maj, Svetski dan slobode medija.

Upućujući novinarima najbolje želje za uspeh u radu, Šabić je potvrdio spremnost i obavezu da im pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije.

On je naglasio da izgradnja demokratskog društva neminovno podrazumeva odgovarajuću poziciju i ulogu novinara i medija, ukazujući da je potrebno da država uradi mnogo toga na tom planu.

"Novinari i mediji se sve više pozivaju na prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i stavljaju ga u funkciju informisanja najšire javnosti", podsetio je Šabić.

To je bez sumnje dobro, ali nije dobro što, bez obzira na napredak, problema još ima mnogo, napomenuo je Šabić, koji smatra da je krajnje vreme da se ozbiljno aktiviraju mehanizmi odgovornosti za kršenje zakona.

Proklamovani principi javnosti rada vlasti i e-gavermenta, poručio je Šabić, obavezuju vlast da javnosti pruži mnogo više informacija na najpogodniji način, proaktivno, javnim prezentiranjem raspoloživih baza podataka i na Internetu.

Postojećim nivoom elektronske komunikacije naše vlasti i javnosti ne možemo biti zadovoljni, dodao je Šabić i napomenuo da se tu stvari moraju mnogo brže menjati. Prema upozorenju Šabića, evidentno je i prisustvo različitih faktičkih mehanizama implicitne cenzure.

Oni moraju biti potisnuti, jer je jedna od najbitnijih pretpostavki uspešne demokratske tranzicije to da prostor za delovanje novinara i medija, i pravno i faktički, dovedemo u sklad sa principima utvrđenim u članu 10.

Evropske povelje o ljudskim pravima, naglasio je Šabić.

Prioritetna je obaveza države i da novinarima obezbedi elementarnu ličnu bezbednost, naglasio je šabić, što podrazumeva i obavezu da kazni one koji tu bezbednost ugroze. Prema rečima Šabića, ne sme se zaboraviti na slučajeve, u kojima ni više godina nakon smrti novinara ni javnost, ni istina, ni pravda nisu dobili satisfakciju.

I zbog prošlosti, i zbog budućnosti, izuzetno je važno da budu konačno razrešeni, zaključio je Šabić.

Pogledajte još