Gradonačelnik Beograda otvorio izložbu “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas na Kalemegdanu izložbu pod nazivom „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“.

Centar za lokalnu demokratiju uz medijsku podršku kompanije "Color Media Communications" u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ambasadama stranih država u Beogradu treću godinu zaredom organizuje kampanju posvećenu osobama sa invaliditetom.

„Kampanja „Osobe sa invaliditetom koje menjaju svet“ ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom. Posebno mi je zadovoljstvo što je i Grad Beograd sa svojim preduzećem Beogradska tvrđava uzeo učešće u jednom ovako značajnom projektu. Grad Beograd često upravo na ovom lokalitetu organizuje društveno značajne izložbe, ali ova izložba ima posebno važnu dimenziju. Na izložbi su predstavljene fotografije sa tekstom o životu i uspesima osoba sa invaliditetom iz celog sveta, sa ciljem da predstavimo one ljude koj se tokom čitavog svog života suočavaju sa stigmom i predrasudama zbog svojih različitosti, a uprkos tome uspeli su da postignu velike uspehe u svojim profesijama i životu. Siguran sam da ćemo ovom izložbom skrenuti pažnju Beograđana, ali i građana ostalih gradova u Srbiji u kojima će gostovati ili je već gostovala ova izložba, na osobe sa invaliditetom, kako bi njihovi uspesi, trud i motivacija, svima postali vidljiviji”- istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da Grad Beograd vodi socijalno odgovornu politiku u ovoj oblasti, te da je u prethodnom periodu realizovano nekoliko značajnih projekata kojima je cilj bio unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

“U ovom trenutku u Beogradu postoji 22 igrališta sa posebnim mobilijarom i spravama prilagođenim deci sa invaliditetom. U saradnji sa UNICEF-om izgradili smo igralište na Adi Ciganliji koje je u potpunosti prilagođeno deci sa poteškoćama u razvoju ili sa invaliditetom, kako bi im bili olakšani igra, zabava i druženje. Takođe, Grad Beograd je opredelio ove godine 92 miliona dinara za angažman ličnih pratilaca osoba sa invaliditetom. Svake godine se trudimo da u ove svrhe izdvojimo više sredstava nego u prethodnoj godini. U prethodnim godinama izgradili smo šest stotina rampi kojima je osobama sa invaliditetom omogućen lakši prilaz različitim objektima. Preko Sekretarijata za zdravstvo opredeljeno je 30 miliona dinara za različite programe koji pružaju podršku osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama Grad Beograd podržava 37 udruženja putem kojih je 30.000 osoba primilo neku vrstu pomoći. Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji koji je uradili smo u saradnji sa opštinama Vračar i Savski Venac i Gradom Novim Sadom je platforma uz pomoć koje građani mogu da dobiju servisne informacije koje su im neophodne u zvučnom obliku, i na znakovnom jeziku, a moguće je i štampanje informativnih materijala na Brajevom pismu. Grad Beograd će i u budućnosti nastaviti stratešku politiku u pravcu inkluzije, zaštite prava, osnaživanja i poboljšanja kvaliteta života građana sa invaliditetom”- poručio je gradonačelnik Radojičić.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i direktorka javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ Marija Kuprešanin koja je izrazila zadovoljstvo jer je jedna ovako značajna izložba postavljena na novom lokalitetu na Kalemegdanu.

“Verujem da će ova izložba dirnuti srca svih posetilaca jer male stvari menjaju svet. Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ u kontinuitetu ulaže u različite projekte kojima je cilj podizanje svesti o položaju osoba sa invaliditetom. Pozivam sve sugrađane da otvore srca ka ovoj izuzetno bitnoj temi”- rekla je direktorka Kuprešanin.

U narednih sedam dana svi zainteresovani Beograđani će moći da pogledaju izložbu lociranu na samom ulazu na Kalemegdan.

Na linku možete pogledati snimak sa otvaranja izložbe.

Pogledajte još