Mocart zauvek

Večna i uvek iznova nova Mocartova muzika u interperetaciji pijanista Paula Badura Škoda i Nataše Veljković, okupila je poštovaoce Mocartovog genija na koncertu u  Centru "Sava".
Pravi način da „Jugokoncert“ obeleži 60 godina rada. Nadahnuto izvođenje nekih od najlepših Mocartovih klavirskih dela, pod dirigenskom palicom Martina Zigharta i uz pratnju Simfonijskog orkestra RTB. Pravi način da se predstavi neshvakidašnji Mocartov duh. Tri vrsna muzičara, uz čist i lak zvuk, približila su publici velike Mocartove radosti i tuge. Na programu su bili Klavirski koncert br. 23  A-dur K488, Klavirski koncert br. 26 D - dur K 537, Krunidbeni , Simfonija br. 31 D - dur K 297, poznatija kao "Pariska" i koncert za dva klavira S - dur K 35 u izvedbi Nataše Veljković i Paula Badura Škoda. Koncertu, za koji je bila upriličena bina s Mocartovim likom koji je oslikan pomoću senke, prisustvovali su neki od profesora na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu i zaljubljenici u klasični zvuk. 
Dirigent Martin Zighart nastupao je s poznatim orkestrima, a od 2000. godine je profesor dirigovanja na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu. Od jeseni 2003. godine  je šef  dirigent Filharmonijskog orkestra Arnhema.
Paul Badura Škoda je jedan od najvećih pijanista današnjice. Sarađivao je s dirigentima  Zubinom Mehtom, Ser Georgom Šoltijem. Snimio je obiman repertor na više od 200 LP ploča i desetine kompakt diskova, uključujući kompletne  Mocartove, Betovenove i Šubertove klavirske sonate . Bio je pionir u promociji sviranja na istorijskim klavirima.
Nataša Veljković je Beograđanka koja je duži niz godina stanovnik Beča, gde je vanredni profesor na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.