Big bend, Vlatko, Dado i Rambo

Pred punim Sava centrom, udarni koncert u okviru proslave 60 godina postojanja Big benda RTS. Dugovečnom sastavu na bini su se pridružili Dado Topić, Vlatko Stefanovski i Rambo Amadeus. Takav skup majstora garantovao je vrhunski muzički ugođaj.

Nisu slučajno baš Vlatko, Dado i Rambo izabrani za ovu priliku. Setimo se koliko je "džeziran" bio zvuk grupe "Leb i sol", pogotovo u prvoj fazi. Dado je svojevremeno pevao "Dok ja i moj miš sviramo džez", a ni Rambo nikako nije zalutao među ove velikane. Posetioci njegovih koncerata vrlo dobro znaju koliko je on ovladao gitarom. Demonstrirao je to i sinoć, kada je, prvi od njih trojice, izašao na binu. 

"Čobane, vrati se", "Predrasude", "Teško, gorko, lako", "Ća je bilo toga više ni" – tako se Rambo predstavio uz Big bend. Spoj – odličan, i to nikako nije iznenađujuće. Od trojice slavnih gostiju Rambo Amadeus trenutno najviše "koketira" sa džezom - dovoljno je poslušati njegov još uvek aktuelni album "Oprem dobro". 

Rok tata

Pozdravio nas je Rambo, a voditelj Bane Trifunović je najavio "rok tatu". Malo se poigrao rečima, pošto je jedna od kompozicija koju je Dado Topić izveo bila "Rokenrol mama", pesma u kojoj je, interesantno, još pre više od četvrt veka pomenuo bend s kojim će u narednom periodu snimati i nastupati – "Leb i sol". Čuli smo i "Radmilu", "Kad tata sređuje stvari" i "Zvezdanu prašinu". Ove numere s njegovih prvih solo albuma, "Neosedlani" i "Šaputanje na jastuku", izabrane su zbog toga što imaju štimung i ritam pogodan za ovakvu vrstu izvođenja. Ipak, ostaje utisak da je moglo mesto da se nađe i za poneki veliki hit, a bilo ih je dosta u bogatoj Topićevoj karijeri – što sa grupom "Time", što solo. Znali bi majstori iz Big benda da to na pravi način aranžerski uobliče. 

"Gipsy" vrhunac

Izašao je na binu Vlatko Stefanovski, zasvirao "Gipsy Song", Big bend je učinio da filmski biser nimalo ne izgubi na koloritu i u ovoj verziji. Sava centar je konačno pustio glas, bilo je to nekoliko minuta emocije koja se ne može prepričati. Posle maestralnog "bluziranja", ništa manje efektan nije bio ni kraj zvaničnog programa, uz "Zajdi, zajdi" i "Kao kakao". 

Balkanski "Rock Swings"
 

Iako je koncert ovakvog tipa konceptualno definisan, bis je, prosto, bio neizbežan. Sasvim logično, uz Big bend su se, za kraj, pojavila sva tri majstora. Priredili su moćnu gitarsku igru - pravo je uživanje kada jedna takva muzička reprezentacija zasvira zajedno.
 
Naravno, za sve to je, pre svega, zaslužan "slavljenik" Big bend. Aranžmani Ivana Ilića, Ivana Aleksijevića, Gorana Potića i Tihomira Jakšića učinili su da na sceni Sava centra čujemo, na neki način, ovdašnju varijantu "Rock Swings", pravi balkanski pandan onome što je, pre nekoliko godina, vratilo slavnog Pola Enku u žižu javnosti.

Milan Ćunković 

Opširniji tekst pročitajte ovde:

Pogledajte još