NOVA "ULOGA ŽIVOTA": Milan Marić progovorio o odluci da tumači lik Žarka Lauševića u seriji "Pad"

Prošle godine mnogi su tvrdili da je Milan Marić ulogom Tome Zdravkovića u čuvenom film dobio ulogu života. Samo nekoliko meseci kasnije, kao bomba odjeknula je vest da će glavni protogosnista filma "Toma" igrati Žarka Lauševića u seriji "Pad" koja opisuje život njegovog kolege.

Kakva je bila vaša reakcija kada su vas pozvali i rekli "prošli ste na kastingu"?

- Zapravo, kada su me pozvali i rekli o čemu je reč, bio sam zbunjen i uopšte nisam znao kako da reagujem. S jedne strane mi je zazvučalo veoma izazovno, a s druge strane sam pomislio "au, još jedna uloga o životu čoveka kojeg svi poznaju i imaju nekakav odnos prema njemu i celom tom događaju". Ta priča je priča koja je višesložna, bolna i emotivna, te me je zanimalo da čujem od reditelja šta je ideja i da pročitam scenario. Odluku sam doneo kada sam shvatio da se pravi serija samo po motivima Žarkove knjige i tog događaja, a da je fokus priče borba sa samim sobom.

Verovatno ste pratili mnogo toga o životu Lauševića, postoji li neki momenat iz vašeg života i njegovog da su identični? Ako izuzmemo to da ste obojica glumici.

- Ne poznajem toliko Žarkov život da bih mogao da pravim paralele, ali mislim da to i nije važno, na kraju krajeva, jer ovaj lik svakako neće u našoj postavci biti Žarko. Zapravo, gradimo jedan potpuno fiktivan lik unutar okvira priče o kojoj su svi ponešto čuli. Zadatak glumca je da nađe koliko može sličnosti sa likom kojeg glumi, ali i da sebe izmesti iz sebe i da otključa neke potpuno nepoznate stvari koje nisu sklone njegovom karakteru i senzibilitetu.

Da li ste imali priliku da se sretnete sa Žarkom i pričate o ulozi?

- Sa Žarkom sam radio na seriji "Državni službenik", ali o ovoj ulozi još uvek nismo razgovarali.

Tomu ste doneli na jedan specifičan način i tada ste govorili da je to vaš doživljaj Tome Zdravkovića, da je to vaš Toma, te da ne mora da znači da je takav on bio. Hoće li tako biti i sa Lauševićem?

- Da, jer mislim da bi sve drugačije bilo pogrešno. Mislim da je važno da shvatimo da ideja ove serije nije dokumentarna rekonstrukcija tog događaja, nego unutar okvira te tragične priče pokušaj da se dekonstruišu i vreme i ljudi unutar tog i takvog ludog vremena.

Da li ste pročitali knjigu i koji deo će vam biti najteže da dočarate?

- Knjigu sam pročitao još kada je izašlo prvo izdanje. Scenario je poprilično emotivno kompleksan i glumački izazovan, samim tim je i ogroman izazov za sve nas.

Izvor: Blic.rs
Foto: eugensmesni/Instagram

Pogledajte još