Kepiro odbacio navode optužnice

BUDIMPEŠTA, 5. maja 2011. (Beta) - Sudjenje Šandoru Kepirou, optuženom da je učestvovao u ratnom zločinu tokom Novosadske racije u Drugom svetskom ratu, počelo je u četvrtak u Budimpešti.

Kepiro, star 97 godina, u sudnicu je ušao uz pomoć rodbine pošto se veoma teško kreće. On sedi u stolici za optužene i u rukama drži papir na kojem piše: "Ubice, sudite 97-godišnjem starcu".

On je pred sudom u Budimpešti izjavio da se ne oseća krivim i odbacio sve navode iz optužnice. Rekao je da sve što piše u optužnici predstavlja "najobičniju laž".

"Sve za šta sam optužen je laž i zbog toga sam nervozan", rekao je Kepiro.

Sudjenju prisustvuje i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof, predstavnici Skupštine Vojvodine i Skupštine Novog Sada, Jevrejske opštine Novog Sada, kao i porodice žrtava novosadske racije.

Kepiro se tereti da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200, a prema najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosadjana.

Pogledajte još