IZBEGAVAJTE KLASIČNE DIJETE: Da li znate koliko kilograma možete izgubiti za mesec dana na zdrav način?

Način na koji je ovaj cilj postavljen može biti - vrlo često - pogrešan i dovesti do fizičkih i psiholoških posledica. Sigurni i zdravi načini da se ovo postigne ne podrazumevaju samo namirnice koje čovek unosi već prvenstveno mindset koji je fokusiran na individualnu optimalnu dugoročnu ishranu i fizičku aktivnost.

Svi smo u iskušenju da sebi poželimo "5 kg manje za nedelju dana" ali gubitak težine nije trka, a kada bi i bio svakako bi bio maraton, a nikako sprint. Pauze i promene puta su potpuno normalne i prihvatljive.

ZBOG ČEGA TREBA DA IZBEGAVATE KLASIČNE DIJETE

Prva stvar koja nam svima pada na pamet kada je gubitak kilograma u pitanju jesu (restriktivne) dijete koje traju po nekoliko nedelja. Ipak, ovaj klasični princip "rešavanja problema" treba izbegavati. Zašto? Prvenstveno zato što je na duge staze neodrživ, a zatim i zato što sa psihološkog aspekta može dovesti do poteškoća i problema, što nije zanemarljiv faktor.

Klasičnim dijetama je teško postići i još teže održati svoje ciljeve, a to za posledicu ima da se osetimo loše, nesposobno i neadekvatno. Upadamo u ciklus koji može trajati godinama, ali i celog života.

KAKO DA IZGUBITE KILOGRAME NA ZDRAV NAČIN

Idealan scenario podrazumeva da pronađete način života koji vam odgovara i kog možete da se pridržavate, a ne samo da razmišljate o tome šta jedete kako biste smršali. Ovo podrazumeva kako same namirnice, tako i različite strategije vezane za ishranu. Na duge staze, cilj je zdravlje pa tek zatim gubitak težine. Ovako se, istina, nećete istopiti preko noći ali jedino tako možete postići realne i održive rezultate. Evo nekih saveta:

Fokusirajte se na kvalitet hrane: Nek vam obroci budu većim delom sastavljeni od zdrave hrane poput povrća, kvalitetnog proteina, koštunjavog voća i voća sa dodatkom zdravih masti. Smanjite unos prerađene hrane i pazite na veličinu porcija.

Osvestite šta jedete: Vođenje "dnevnika ishrane" ume da bude korisna stvar kada počinjete sa promenama u načinu ishrane zato što vam može pomoći da napravite razliku između onoga što mislite da radite i onoga što stvarno radite, te da osvestite svoje izbore i postupke.

Izbegavajte "sve ili ništa" stav: Kad god nešto potpuno izbacite iz ishrane možete na duge staze očekivati suprotan efekat od željenog. Restriktivno ponašanje vodi u drugu krajnost i vodi u prejedanje. Dopustite sebi i ono što smatrate dekadentnom hranom, sasvim je dovoljno da pre i posle takvog obroka birate zdrave obroke.

Budite dosledni: Najvažniji faktor uspeha je upravo doslednost. Pojedinačni i povremeni trenuci u kojima "varate" (iako "varanje" nije baš dobar termin) nikada neće učiniti da se ugojite ili poništite napredak. Važno je (i sasvim dovoljno) biti na dobrom putu veći deo vremena.

KOLIKO KILOGRAMA MOŽE DA SE IZGUBI ZA MESEC DANA NA ZDRAV NAČIN

Broj kilograma koji može da se izgubi u toku jednog meseca razlikuje se od osobe do osobe, a zavisi od više faktora: godina, načina ishrane, hormona, zdravlja, metabolizma i mnogih drugih. Ipak, imajte u vidu da ćete na početku promene načina ishrane težinu gubiti brže nego nakon nekoliko nedelja i da je ovakva dinamika potpuno normalna. Prosečan zdrav ritam jeste do 4 - 4.5 kilograma mesečno, sa prosekom od pola do kilograma nedeljno (gubitak koji iznosi više od 1.5 kilograma smatra se štetnim po zdravlje).

KOJA JE VAŠA POČETNA POZICIJA

Što više kilograma treba da izgubite, to će i mesečni gubitak biti veći - na primer, ukoliko neko treba da izgubi 30 kg ta osoba može da izgubi na zdrav način mesečno više kilograma od nekog ko treba da skine 6 kg.

Većina zdravstvenih smernica govori da je zdrav nedeljni gubitak od 0.2 do 1 kg nedeljno ili od 1 do 2% ukupne telesne težine. Dakle, osobe sa većom težinom mogu bez problema izgubiti 2%, a oni sa manjom 1%.

Ukoliko planirate da gubite težinu tokom dužeg perioda (što se preporučuje) držite se tempa od gubitka 0.5 do 1 % svoje telesne težine nedeljno.

VREME JE DA PRERASTETE VAGU

Izuzetno je važno da uvek imate u vidu da gubitak težine nikada, ali nikada, nije ravna linija. Dostizanje tzv. platoa je potpuno normalno i očekivano. Kako se telo bude navikavalo na nov način ishrane, tako će se i nedeljni gubitak polako smanjivati ali to nije razlog da izgubite motivaciju i posustanete.

Pored toga, ukoliko ste duže vremena u procesu gubljenja težine i dostignete plato, čak i kad se brojke na vagi ne pomeraju osećaćete se manje naduveno i "sitnije" nego na samom početku.

Izvor: Buro247.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još