CENTRALNA SVEČANOST U ORAŠCU: Srbija slavi Dan državnosti

Dan državnosti Srbije, Sretenje, biće danas obeležen u Orašcu u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Svečanosti će prisustvovati premijerka Ana Brnabić kao izaslanik predsednika Srbije, kao i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Ceremonija obeležavanja počinje u 11 časova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Povodom Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće u Beogradu odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na dva važna događaja iz njene istorije koja su se desila na Sretenje, 15. februara - početak Prvog srpskog ustanka 1804. i proglašenje Sretenjskog Ustava 1835. godine.

Uoči praznika u ponedeljak je sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave u Beogradu izvršena počasna artiljerijska paljba. Događaju su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije, brigadni general Savo Iriškić i zamenik komandanta Garde, pukovnik Željko Gavrilović.

U Srbiji su 15. i 16. februar neradni dani.

Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave

Dan državnosti Srbije biće obeležen i u Kanadi, gde će u Otavi biti podignuta srpska zastava, a Nijagarini vodopadi biće osvetljeni u bojama nacionalne trobojke.

- Naša nacionalna zastava biće podignuta ispred Gradske kuće gde će se vijoriti ceo dan u znak pažnje i poštovanja koje glavni grad Kanade pokazuje prema držvama koje u Otavi imaju svoja diplomatska predstavništva i čiji građani čine deo kanadske zajednice - rekao je ambasador Srbije u Kanadi Dejan Ralević.

On je naveo za Tanjug da je Srbija prva koja je uvela obeležavanje nacionalnog praznika na Nijagarinim vodopadima uz ogromnu podršku Nacionalnog parka, ali i samog grada Nijagara Fols i gradonačelnika Džima Diodatija.

Gradonačelnik i grad godinama podržavaju aktivnost srpske zajednice u Nijagari, uključujući i obeležavanje Dana Nikole Tesle.

Izvor: Srna/N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još