NAJOPASNIJA PO ZDRAVLJE: Šta je visceralna masnoća i kako je možete smanjiti?

Visceralna masnoća je jedna od većih opasnosti za zdravlje. Ona predstavlja vrstu masti koja se nalazi unutar trbušne duplje i okružuje vitalne organe.

Kada je reč o masnom tkivu, postoje dve vrste, jedna je trbušna masnoća, za koju se možete uštipnuti, a druga je je visceralna masnoća koja se nalazi duboko u trbušnoj duplji.

Visceralna masnoća nalazi se ispod mišićnog sloja i oblaže organe poput jetre, bubrega, srca i pankreasa. Ta vrsta masnoće može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su određeni karcinomi, moždani udar, dijabetes tipa 2, gojaznost, kardiovaskularne bolesti i visoki holesterol.

Stručnjaci otkrivaju najčešće uzroke nastanka visceralne masnoće i otkrivaju načine kako da se iste rešite.

Kombinacija različitih uzroka

Doktor Jagdiš Kubčandani, profesor javnog zdravlja na "New Mexico State University" objašnjava:

- Jedan od najčešćih uzroka visceralne masnoće je stres, nedostatak fizičke aktivnosti, loša ishrana i nedovoljno sna.

On dodaje da "su ishrana i nedostatak vežbanja posebno štetni nakon 40. godine, i to u većoj meri kod muškaraca. S godinama telo teže prerađuje šećere, a upala i insulinska rezistencija doprinose povećanom riziku od bolesti srca. Visceralna masnoća rezultuje preranom smrtnošću i većim brojem komorbiditeta srca i krvnih sudova".

Unos prevelikog broja kalorija

Dr Stejsi J. Stivenson, koja se bavi funkcionalnom medicinom, ističe važnost smanjenja unosa kalorija u cilju smanjenja visceralne masnoće.

- Visceralna masnoća je prva koja se "topi" kada se smanji unos hrane. Čak i skromno smanjenje kalorija prvo će sagoreti visceralnu masnoću - kaže doktorka.

Iako prvo želimo da izgubimo potkožnu masnoću, jer je lako vidljiva, dodaje doktorka, činjenica je da je ona znatno manje štetna za zdravlje.

Brojna istraživanja pokazala su kako i gubitak malog broja kilograma i malo ograničenje unosa kalorija ima velike zdravstvene prednosti.

Unos premale količine proteina

- Protein je nedvosmisleno najvažniji makronutrijent za gubitak kilograma i tanak struk. Dobro bi bilo da telu svaki dan pružite oko 25-30 odsto kalorija iz proteina kako biste videli efekat gubitka kilograma i smanjili masnoću u predelu stomaka - kaže Lindzi Desoto.

Nedostatak sna

Nedostatak sna može dovesti do viših nivoa visceralne masnoće. Razlog tome može da bude povišen nivo kortizola, odnosno hormona stresa, koji doprinosi skladištenju visceralne masnoće ili činjenica da nedostatak sna takođe može da poveća apetit i želju za hranom, posebno za onom sa visokim procentom šećera.

- Kada ste neispavani, verovatno ćete više jesti i verovatnije je da će se višak kalorija skladištiti u vidu visceralne masnoće. Da biste to izbegli i smanjili visceralnu masnoću, spavajte najmanje sedam sati tokom noći - kaže Stefani Hnatuk.

Spor metabolizam

- Nakon 40. godine, naš metabolizam se usporava, što znači da telo manje troši kalorije i prirodno počinje da gubi mišiće. Ako to želite da sprečite, to znači da morate da počnete da menjate svoju rutinu - da jedete manje i da više vežbate - kaže dr Šeri Ros.

Konzumiranje alkohola

Konzumacija alkohola direktno je povezana sa nakupljanjem masnoće u predelu stomaka.

- Umereni do visoki unos alkohola povezan je sa većim opsegom struka i gojenjem usled povećanog unosa kalorija i šećera koji se neretko nalaze u napicima na bazi alkohola, smanjenja sagorevanja masti, kao i podsticanja osećaja veće gladi i manje sitosti što prouzrokuje loš izbor hrane - napominje Džuli Bednarski, izvršna direktorka "Healthy Crunch".

Izvor: N1/tportal.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još