Đoković preko Ferera do polufinala

Za ulazak u finale Đoković će se sutra boriti protiv 36. tenisera sa ATP liste Brazilca Belučija. Njih dvojica do sada su se sastali samo jednom, prošle godine na mastersu u Rimu, i Đoković je pobedio 6:4, 6:4. Beluči je danas u četvrtfinalu pobedio Čeha Tomaša Berdiha 7:6, 6:3.

Do 30. uzastopne pobede u ovoj sezoni Đoković je došao veoma teško, što je i bilo očekivano, jer je Ferer, posle Rafaela Nadala, sigurno najneprijatniji igrač na šljaci. Španac je to na početku meča i pokazao, jer je u prvom gemu spasio brejk poen, da bi potom u drugom oduzeo servis reprezentativcu Srbije.

Đoković je tada na najbolji način demonstrirao zbog čega je ove godine osvojio svih pet turnira na kojima je igrao. Odmah je uzvratio brejk i nakon toga potpuno preuzeo kontrolu u meču. Proradio mu je i prvi servis i Ferer do kraja seta nije dobio više nijednu priliku za brejk.

Odluka o pobedniku seta pala je u devetom gemu, kada je Đoković izvanrednim riternima primorao Ferera da napravi tri greške zaredom i srpski teniser je bez većih problema iskoristio šansu i svojim drugim brejkom poveo 5:4. Potom je na svoj servis lako završio posao.

Drugi set Đoković je počeo kako je završio prvi, jer je na startu napravio novi brejk, koji je u drugom gemu potvrdio. Španac se, međutim, nije predavao, nastavio je da vrši pritisak i četvrti gem je dobio na servis Đokovića "sa nulom".

U tim trenucima srpski teniser je počeo više da greši, pao mu je procenat ubačenog prvog servisa i mučio se u svakom gemu u kojem je srvirao. Na kraju nije uspeo da stigne do taj brejka, jer mu je Ferer u desetom gemu oduzeo servis i izjednačio na 1:1.

Usledio je odlučujući set u kojem je Đoković uspeo da izađe iz krize. U prva četiri gema nijedan od protivnika nije imao prilike za brejk, a odluka je pala u petom gemu, kada je Đoković konačno uspeo da zaustavi Španca. Svojim četvrtim brejkom u meču stigao je do prednosti od 3:2 i otpor Ferera je bio slomljen. Do kraja meča Španac je osvojio još jedan gem na svoj servis, ali više od toga nije mogao.

Tako je Đoković nastavio pobedničku seriju u ovoj sezoni i ima velike šanse da se plasira u finale, jer Beluči ne bi trebalo da bude taj koji će mu naneti prvi poraz u 2011. godini. Pošto prošle godine nije igrao u Madridu, Đoković je plasmanom u polufinale zaradio 360 bodova.

U drugom polufinalu sutra će se sastati Nadal i Švajcarac Rodžer Federer. Nadal je danas u četvrtfinalu pobedio Francuza Mikaela Lodru sa 6:2, 6:2, dok je Federer savladao Šveđanina Robina Soderlinga rezultatom 7:6, 6:4.

Turnir u Madridu igra se bza nagradni fond od 3,7 miliona evra.

(FoNet)

Pogledajte još