Online konferencija "Čačak nacionalna prestonica kulture 2023: Planovi i očekivanja"

Online konferencija "Čačak nacionalna prestonica kulture 2023: Planovi i očekivanja" koju organizuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, održaće se u utorak, 22. februara 2022. godine, sa početkom u 11.00 časova. 

Konferencija će biti dostupna putem YouTube kanala Color Media Communications.

Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije“ donela je odluku da će prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine biti Grad Čačak.

Planirane programske aktivnosti su atraktivne i doprinose razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života grada Čačka i privlačenju publike iz čitave Srbije i regiona. Grad Čačak staviće u fokus karakteristike regionalnog bogatstva i raznolikosti, a glavni motiv svih predloženih aktivnosti su ljudi, njihovo stvaralaštvo, rezultati i uticaji koji nadrastaju lokalni, pa i nacionalni narativ. Nova kulturna ponuda grada, utemeljena na specifičnom kulturnom identitetu Moravičkog kraja, zasnovana je na realnim inicijativama i postojećim programima, unapređenim inovativnim rešenjima. Predloženi program, na čijoj pripremi je posvećeno radio veliki broj kulturnih i društvenih delatnika Grada, karakteriše ujednačen odnos prema nasleđu i sinergija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Kako bismo široj javnosti predstavili projekat i planirane aktivnosti na konferencij će u dva panela govoriti: Vuk Radulović, savetnik za međunarodnu saradnju u kabinetu potpredsednice Vlade RS i ministarke kulture i informisanja, Milun Todorović, gradonačelnik grada Čačka, Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika grada Čačka, Branko Ćalović, direktor Galerije Nadežda Petković, Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpke i predsednica Radne grupe za pripremu i sprovođenje programa, Božidar Plazinić, slikar, Marija Radulović, zamenica direktora biblioteke Vladislav Petković Dis i Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja Čačak. Bogdana Opačić ispred Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka će moderirati planiranu diskusiju.

Više o programu konferencije možete pogledati na zvaničnom sajtu: http://www.communications.rs/cacak2023/ 

Pogledajte još