Film Džafara Panahija u Kanu

PARIZ, 7. maja 2011. (Beta-AFP) - Film iranskog sineaste Džafara Panahija, osudjenog na šest godina zatvora u Iranu, uvršten je u zvaničnu selekciju filmskog festivala u Kanu, saopštili su u subotu organizatori manifestacije.

Ostvarenje "In Film Nist" (Ovo nije film) Džafara Panahija i Modžtabe Mirtahmasba uvršteno je u program Specijalne projekcije i biće prikazano 20. maja, navodi se u saopštenju. Taj film se neće nadmetati za Zlatnu palmu - glavnu nagradu festivala.

Još jedan iranski film - "Be Omid e Didar" (Do vidjenja) u režiji Mohameda Rasulofa, takodje osudjenog na šest godina zatvora - biće prikazan u okviru selekcije Izvestan pogled.

Džafar Panahi je prošle godine bio pozvan da bude u žiriju kanskog festivala ali nije uspeo da napusti Iran. U decembru je osudjen zbog aktivnosti protiv iranskih vlasti i zabranjeno mu je da u narednih 20 godina snima, piše scenarije i napusti Iran. Panahi je uložio žalbu na presudu i u kućnom pritvoru u Teheranu čeka odluku suda. Festival u Kanu trajaće od 11. do 22. maja.

Pogledajte još