Olimpijski komitet Srbije obeležio 112 godina od osnivanja

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je 112 godina postojanja na platou ispred beogradskog hotela "Moskva", gde je 23. februara 1910. godine na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem osnovan Srpski olimpijski klub.

Ovim povodom na spomen ploču predsednik OKS Božidar Maljković položio je lovorov venac, a svečanosti je prisustvovao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Nakon himne i polaganja venaca Maljković i Udovičić su tradicionalno, zajedno sa sportistma i olimpijcima džudistom Aleksandarom Kukoljem i veslačima Martinom Mačkovićem i Milošem Vasićem, isekli rođendansku tortu, na kojoj je bio grb Srbije i broj godina od osnivanja Komiteta.

Maljković je izrazio zahvalnost ministru, sportistima i kolegama iz ostalih nacionalnih komiteta, ali i građanima na prisustvu događaju koji simboliše sport i olimpizam.

- Tradicija koju i ove godine nastavljamo da baštinimo, uprkos okolnostima, predstavlja mnogo više od običnog obeležavanja datuma obeležavanja Srpskog olimpijskog kluba. Ona označava našu opredeljenost da ostanemo svesni svojih korena, jer samo oni koji neguju svoje korene mogu da se nadaju boljoj budućnosti - poručio je Maljković.

Istakao je da bogato nasleđe srpske sportiste motiviše da budu bolji iz godine u godinu i postižu rezultate kojima će se ponositi predstojeće generacije.

Foto: Goran Zlatković

Kazao je da je domaći sport zadužio olimpijski pokret i doprineo popularizaciji Olimpijskih igara i vrednosti.

Naveo je i da su naši sportisti bili deo globalnog spektakla u Pekingu, te izrazio nadu da će spremni dočekati i nastup na Zimskim evropskim olimpijskim igrama "Festivalu mladih" u Finskoj.

Podsetio je da su spski olimpijci postigli do sada najbolje rezultate na Letnjim olimpijskim igrama 2021. godine i najavio da domaće sportske delegacije očekuju takmičenja na mediteranskim igrama u Oranu, a potom Evropski olimpijski festival mladih u Slovačkoj.

- Siguran sam da ćemo sledeće godine imati dosta razloga da sa zadovoljstvom isečemo rođendansku tortu. Želim svim sportistima da ih zaobiđu sportske povrede i da ih na njihovom putu prati uspeh - rekao je Maljković ističući da je obaveza OKS da im pruži nesebičnu podršku.

Foto: Goran Zlatković

Udovičić je rekao da je ponosan na sve što je urađeno na sportskom planu u proteklih godinu dana.

- Godina za nama je godina ponosa, oborenih rekorda i godina koja nas obavezuje da u narednom periodu osvarimo još bolje rezultate - rekao je Udovičić.

Istakao je da su naši olimpijci umnogome doprineli slici koju danas ima srpski sport i dodao da rezultati sa tri olimpijska ciklusa u Atini, Pekingu i Londonu svedoče koliko naši spotristi odgovorno švataju svoju ulogu u predstavljanju Srbije u svetu.

Ministar je čestitao jubilej čelnicima OKS na uspešnim godinama iza nas, ali i svim sportistima, sportskim radnicima i zaposlenima u sitemu sporta, koji su, kako je rekao, doprineli da danas budemo ponosni na postignute rezultate.

Ocenio je da se pobede i porazi zaboravljaju onog trenutka kada se završi utakmica, te poručio da postignute rezultate treba gledati kao podsticaj za bolju i odgovorniju budućnost.

Udovičić je naglasio da do sada nikada više novca nije uloženo u sport, te izrazio nadu da će naši sportisti u predstojećem periodu opravdati očekivanja i učiniti svoju zemlju ponosnom.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još