OD 25. JUNA ŠIROM SRBIJE: Nastupom Pabla Rosija najavljeno 10. izdanje muzičkog festivala ArtLink

Jubilarno deseto izdanje muzičkog festivala "ArtLink" biće otvoreno 25. juna na Beogradskoj tvrđavi na Kalemegdanu, koncertom ansambla "Janoška" sa festivalskim orkestrom, najavila je umetnička direktorka manifestacije Jovanka Višekruna Janković danas na susretu sa medijima u Rezidenciji ambasadora Brazila u Beogradu.

Gost današnjeg druženja u Beogradu bio je istaknuti brazilski pijanista Pablo Rosi, koji je izveo uživo nekoliko kratkih muzičkih komada raznih savremenih kompozitora iz Brazila.

Rosi je prisustvovao svečanom prijemu povodom svog gostovanja na 10. festivalu "ArtLink".

Takođe, umetnik će održati solo koncert sutra veče u Ruskom domu sa koleginicama iz Srbije, gde je nedavno već gostovao.

Koncert klasične muzike "Pablo Rosi i prijatelji" će biti održan sutra u 18.30 časova u Velikoj sali Ruskog doma u Beogradu, kao neka vrsta uvoda u 10. ArtLink.

- Srećan sam što sam ponovo kod vas u Beogradu, u Srbiji, zemlji koja je veoma bogata kulturom. Divno je da smo se svi danas ovde okupili, da zajedno počnemo novu muzičku priču. Ponekad manje imamo vremena za razgovor i reči, zato je najbolje danas da vam sviram i to dela brazilskih autora savremenika, kao lepe komade da sa njima započnemo dan - izjavio je Rosi i prepustio se muziciranju za klavirom.

Foto: Goran Zlatković

Pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor "ArtLink" festivala najavila je i druge umetnike i programe za predstojeće, 10. izdanje.

Nastup Rosija na ovom festivalu simbolično će obeležiti 200 godina od nezavisnosti Brazila.

Ona se zahvalila Monik Meriem, predstavnici ambasade Brazila u Beogradu jer je omogućila kontakt sa umetnikom Rosijem da bi došao na festival i istakla da je pijanista zavoleo našu zemlju i često dolazi u poslednje vreme.

Glavni umetnički program 10. ArtLinka biće realizovan u Beogradu, ali i na drugim tvrđavama po Srbiji – Golubac, Novi Sad, Pirot i u nekoliko gradova regiona, kroz seriju koncerata naziva "Muzika na tvrđavama".

Beogradski gost Pablo Rosi imaće koncert sa mladim umetnicima ArtLink ansambla "Kamerata Balkanika".

Rosi će održati više nastupa u regionu u vidu predstavljanja dela brazilskih kompozitora na smotri koja je pravi praznik muzike na otvorenom.

Jedan od njih, Žoao Gulijermo Riper napisao je specijalnu novu kompoziciju upravo za sam festival "ArtLink" za klavir i gudački kvintet, što će izvesti Rosi.

Na festivalu će gostovati prvi put muzičari iz Egipta i Maroka, a publika će gledati i umetnike iz Italije, Portugala, Nemačke, Španije, Austrije, Mađarske, Belgije, Danske, Izraela.

Foto: Goran Zlatković

Festival se održava pod sloganom "Umetnici za prirodu", i sada je glavni fokus – voda, tako da će direkcija otvoriti nove prostore za umetničke promocije i sadržaje koji će imati inspiraciju vezanu za lepotu i značaj vode.

Prošle godine tema je bila takođe ekološki osvešćena – reciklaža.

Na predstavljanju učesnika, umetnička direktorka izdvojila je maraton čeliste Toke Moldrupa iz Danske, pijanistički koncerti i dijalozi Vaška Dantaša iz Portugala, Dine Bensaid iz Maroka, Adika Nojhausa iz Izraela, Mohameda Šamsa iz Egipta, koji je skoro gostovao na Kolarcu u Beogradu i po Srbiji na mini turneji.

Takođe, u planu je i specijalni festivalski muzički teatar.

Pijanista Pablo Rosi, violinistkinja Dunja Kalamir i pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković izvešće dela najpoznatijih svetskih kompozitora – Sergeja Rahmanjinova, Petra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Prokofjeva, Vila Lobosa, Franca Lista, Antonjina Dvoržaka, Riharda Vagnera i Henrika Vijenjavskog.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još